George Marin

Handbalul feminin și-a programat prima etapă din actuala ediție în turneu pe durata a două zile, la sala Olimpia din Ploiești.
Ieri, în primul meci al zilei, Rapid București și CSM Slatina au oferit un joc crâncen, o luptă continuă în care cea mai mare diferență de scor a fost de două goluri, fiecare echipă bucurându-se pe rând de acest avantaj, dar nu în dese rânduri. Echilibrul a fost prezent permanent, generând un meci pe muchie de cuțit, fără a arăta prea multe veleități tehnice, fără a genera un spectacol deosebit. Apărarea sâcâitoare a slătinencelor a reușit să stopeze deseori atacurile rapidiste, deși echipa bucureșteană părea favorită înainte de meci, chiar dacă Jasna Boljevici, Florentina Craiu şi Marina Ilie au fost absente, fiind pozitive la testul Covid. Mai omogenă, mai luptătoare, după chipul antrenoarei Victorina Bora, echipa olteană a reușit să înscrie ultimele două goluri ale partidei, făcându-le pe bucureștencele antrenoarei Carmen Amariei să se mulțumească doar cu rezultatul de egalitate. Nu sunt prea multe de remarcat, doar jocul bun prestat de Eliza Buceschi, iar din tabăra adversă este de remarcat eficiența Lucianei Popescu.
În al doilea joc, Gloria Bistrița nu a avut nicio problemă în disputa cu nou promovata CSM Galați, conducând cu avantaj liniștitor încă din start, ducându-l până la zece goluri în minutul 47. Scorul final a fost atenuat și de cele 4 goluri marcate la rând de gălățence, între minutele 54 și 58, precum și de paradele portăriței Emilia Anghel. Tot din rândul echipei de pe malul Dunării s-a remarcat Cristina Andrița, ale cărei aruncări la poartă pe partea centrală a apărării bistrițene au fost eficiente, în special după pauză. Se aștepta mai mult de la experimentata Patricia Vizitiu. Fără a se întrebuința prea mult, ardelencele le-au adus în prim plan pe pivotul Daniela Rațiu, pe Raluca Băcăoanu, dar și pe Almudena Rodriguez, a cărei clasă am putut-o admira. Și portărița ardelencelor, Zoqbi de Paula, a salvat câteva aruncări.
În cele două partide le-am revăzut pe fostele componente ale echipei CSM-ului ploieștean de la vremea când echipa juca în cupele europene: Andreea Chiricuță (Rapid), Daciana Balaban și Alla Sheiko (ambele la Galați). Extrema stângă Chiricuță a jucat aproape tot meciul, cu un aport bun în apărare, dar mai slăbuț în atac (1 gol din 3 încercări), Balaban a condus jocul echipei sale, în timp ce Sheiko nu a ieșit în evidență.
Al treilea meci al zilei nu a mai fost programat, Minaur Baia Mare beneficiind de forfaitul Zalăului, din același motiv al testelor Covid pozitive. În al patrulea meci de ieri, CSM București a jucat împotriva echipei CSM Gloria Buzău, meci care s-a terminat după închiderea ediției.
Astăzi, de la ora 15:45, intră în luptă și Activ Prahova Ploiești, care va avea un meci extrem de dificil împotriva „europenei” Dunărea Brăila.
Tot astăzi mai sunt programate meciurile Dacia Mioveni – Măgura Cisnădie și SCM Craiova – SCM Râmnicu Vâlcea. Nou-promovata din Chișineu-Criș a declarat forfait (tot Covidul este cauza) așa că Universitatea Cluj va câștiga punctele fără joc.
Rezultate și principale marcatoare:
Rapid – Slatina 19-19 (9-8): Buceschi 8 (4 din 7 metri), Badea 3 / Popescu 9 (3), Stoicănescu 3, Chitacu 3.
Galați – Bistrița 18-24 (7-11): Andrița 7, Vizitiu 3 / Dincă 6 (4), Rodriguez 5, Pristavița 4