F.T.

Dacă tot am amintit, sistematic, despre hoţii de lemne din pădurile prahovene – prinşi de către angajaţii Direcţiei Silvice Prahova, de către poliţişti sau jandarmi – este cazul să vedem şi ce a mai rămas din ele… Adică, mai sunt sau au fost rase?
Fondul forestier administrat de către sus-amintita direcţie este bine – mersi. Ba, mai mult; după cum ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu, în prima jumătate a acestui an, infracţiunile şi contravenţiile la regimul silvic au scăzut substanţial ca număr.
La capitolul infracţiuni, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c. , în bilanţul Direcţiei Silvice Prahova figurează cifra 15. „Adică puţine, chiar foarte puţine infracţiuni, comparativ cu alţi ani”, a fost constatarea interlocutorului nostru, care a adăugat şi valorea prejudiciului: 46. 745 de lei.
În ceea ce priveşte contravenţiile, în perioada de referinţă menţionată a fost constatat un număr de 115, amenzile aferente acestora ridicându-se la 126.000 de lei.
Mai sunt, de asemenea, nejustificaţi – în sensul că nu au fost prinşi autorii furturilor – 98 de metri cubi de material lemnos, însumând 25.458 de lei. Şi cu referire la acest din urmă aspect, inginerul Bogdan Săvulescu a spus: „Tot puţin, comparativ cu anii precedenţi”.
În ceea ce priveşte controlul circulaţiei materialului lemnos – acţiune efectuată de către angajaţii Direcţiei Silvice împreună cu poliţia – în primele şase luni au fost efectuate peste 3.700 de controale, în urma cărora a fost confiscaţi 215 metri cubi de material lemnos. Amenzile date s-au ridicat la 51.500 de lei.
Aşadar, la întrebarea de la început – dacă sunt păduri prahovene sau au fost rase -, răspunsul este acelaşi ca şi în urmă cu zeci sau sute de ani, acelaşi ca şi pentru viitor: Da!