F. T.

În perioada 18-20 septembrie, aproximativ 200 de pompieri s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor, acţionând pentru gestionarea unui număr de 116 de cazuri.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova”, echipajele de salvatori au intervenit pentru stingerea a mai multor incendii, precum și în alte situaţii – cum ar fi accidentele rutiere, debolcarea de uşi, salvarea de animale etc.
Nu puteau lipsi, din intervenţiile pompierilor militari, localizarea şi, implicit, lichidarea incendiilor de vegetaţie uscată!
Astfel, în perioada amintită, angajaţii ISU Prahova au fost solicitaţi să stingă 23 de incendii de vegetație uscată produse în Ploiești, Dumbrăvești, Ariceștii Rahtivani, Bălțești, Valea Călugărească, Ceptura și Cornu.
„Cauza probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor (…) Reamintim că în această perioadă secetoasă flăcările se extind cu repeziciune, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a limita și lichida arderea necontrolată. Situația a fost cu atât mai delicată cu cât, în foarte multe cazuri, s-a intervenit în apropierea câmpurilor lângă care se aflau locuințe, existând pericolul de propagare a incendiilor şi la acestea.
În acest context, rugăm cetăţenii să de dovadă de responsabilitate atunci când dau foc vegetaţiei uscate, luând în calcul şi riscul producerii unor nenorociri”, se mai precizează în comunicatul de presă al ISU Prahova.