Violeta Stoica
Este aproape inexplicabil ce se întâmplă cu numărul cazurilor nou raportate de infectare cu coronavirus la nivelul județului Prahova, în timp ce există alte zone din țară în care numărul total al persoanelor diagnosticate cu Covid-19, de la începutul pandemiei, abia dacă atinge câteva sute de persoane. Prahova a ajuns, conform datelor oficiale, la 3781 de persoane infectate, inclusiv cele 63 confirmate de duminică până luni.
În Constanța, despre care se vorbește că ar fi polul surselor de infectare în această perioadă, prin numărul mare de români care se află în vacanță pe litoral, sunt mai puțin de jumătate din cazurile înregistrate de la începutul pandemiei în județul Prahova.
Probabil epidemiologii au o justificare pentru aceste cifre raportate pentru județul Prahova, însă situația zilnică a îmbolnăvirilor riscă să devină deja un pericol și de ordin emoțional pentru locuitorii județului Prahova.
Sunt prahovenii mai neglijenți decât restul românilor? Poartă mască de protecție mai puțin decât locuitorii din Constanța sau din Satu Mare, de exemplu? Nu. Răspunsul ar trebui să vină dintr-o evaluare corectă făcută de către specialiștii în domeniu. Până la primirea acestor lămuriri, însă, Prahova a fost și ieri în top 3 național, acolo unde se află de mai bine de o lună în raportările oficiale.
Centre de bătrâni, centre de plasament, Direcția de Sănătate Publică, Ambulanța Prahova, mai ieri în spitalele prahovene, pare că noul coronavirus s-a aciuat pe plaiurile prahovene mai abitir decât în alte zone ale țării. De ce? Nimeni nu dă o explicație logică!
Ultimele raportări ale reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, făcute publice prin intermediul Instituției Prefectului, arată că inclusiv între cei de la DSP s-a infiltrat temutul SARS Cov 2.
Ieri, de exemplu, s-a revenit cu informații despre focarul de la centrul medico-social destinat îngrijirii persoanelor adulte, din Băicoi, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova. Aici, numărul total al infectărilor a ajuns la 25, ultimele trei rezultate pozitive raportate fiind în rândul personalului angajat, iar celelalte 22 sunt ale beneficiarilor aflați în centrul menționat.
Cel mai grav este cazul asistentei medicale de la Ambulanța Prahova, care a decedat duminică, după ce se infectase cu coronavirus. De altfel, de la începutul pandemiei, la Serviciul de Ambulanță Județean Prahova au fost confirmați cu noul coronavirus un medic, cinci asistente, trei ambulanțieri, un operator registrator de urgență și trei din rândul personalului TESA. În prezent sunt internați un medic, un asistent medical și un ambulanțier, iar în izolare sunt și patru șoferi, contacți direcți ai cazurilor confirmate.
Conform Direcției de Sănătate Publică Prahova, ieri erau active pe raza județului 11 focare, cu un total de 204 persoane. Dintre acestea, patru sunt la agenți economici, două în instituții publice, patru la centre medico-sociale (dintre care două sunt private, două în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului) și unul la un centru de plasament.
Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, este de 328, dintre care 310 paturi sunt ocupate. Dintre acestea, toate locurile ATI sunt ocupate.
De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 3781 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 915 sunt raportate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova ca fiind cazuri active. Din totalul celor confirmați de la începutul epidemiei, 132 de prahoveni au decedat. Ultimele decese asociate COVID-19 au fost în cazul a trei persoane de sex feminin (50, 69 și 78 de ani) și a uneia de sex masculin (71 ani).
Cele mai multe dintre persoanele nou confirmate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din categoria de vârstă 30-60 de ani.
Numărul de teste realizat în județ, de la începutul epidemiei și până în prezent, este de 18598 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), conform centralizării DSP Prahova.