V.Stoica

Probabil doar angajații Romsilva cunoșteau, până acum, că la Cheia, din comuna prahoveană Măneciu, există o rezervație de semințe cu o suprafață de peste 700 de hectare.
De aici, din nordul județului Prahova, ajung în zonele unde se fac împăduriri semințe de brad, molid, larice, pin, salcâm, fag, stejar, stejar roșu, gorun, frasin, cireș, tei sau paltin de munte.
Potrivit reprezentanților Romsilva, Direcția Silvică Prahova administrează 20 de pepiniere silvice, întinse pe o suprafață de 70 de hectare, care asigură integral necesarul de puieți forestieri folosiți la împăduriri pe raza de activitate a direcției.
“La sfârșitul anului 2019, Direcția Silvică Prahova avea un stoc de 1,1 milioane puieți din diferite specii, iar în primăvara lui 2020 au fost folosite peste 367.000 de bucăți. Restul puieților vor fi utilizați în campania de împăduriri din toamnă și în cea din primăvara anului viitor. Din nefericire, în luna februarie, vântul a doborât 11.000 hectare de pădure, 80 de hectare fiind doborături în masă pe raza Ocolului Silvic Măneciu. Pentru împădurirea celor 80 de hectare doborâte la Cheia este nevoie de 400.000 de puieți din specii de brad, molid, fag, paltin de munte, o parte dintre puieți fiind disponibili deja, iar ceilalți se vor produce în următorii ani”, spun cei de la Romsilva.