Preţurile în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%, arată datele transmise ieri de Institutul Național de Statistică şi preluate de Hotnews. Alimentele s-au scumpit în medie cu 5,57%, serviciile cu 3%, iar mărfurile nealimentare cu 0,88%.
În cazul alimentelor, fructele conduc detașat la scumpiri, datele INS confirmând o creștere a prețurilor de peste 24% față de decembrie 2019. În topul scumpirilor la alimente urmează fasolea (peste 12%), citricele (11,3%) și făina (6,91%).
Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al celui viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei postat pe pagina de internet a Băncii Naţionale a României.
Potrivit celui mai recent Raport privind inflația publicat săptămâna trecută, BNR se aşteaptă la o inflaţie de 2,7% la sfârşitul anului de 2,5% la finalul lui 2021
BNR precizează că, pe măsura normalizării situaţiei epidemice şi a adaptării treptate a comportamentului agenţilor la noile condiţii, presiunile inflaţioniste asociate situaţiei medicale se vor diminua gradual. În acest context, efectul dezinflaţionist al cererii agregate este de aşteptat să devină dominant pe termen mediu, conducând la o scădere a ratei anuale a inflaţiei de bază, urmată de stabilizarea acesteia, începând cu mijlocul anului viitor, în jurul valorii de 2,2%. La această evoluţie contribuie şi dinamica relativ redusă a preţurilor din import.
Preţurile volatile ale alimentelor (LFO) sunt anticipate să înregistreze o dinamică anuală de 8,4% la finele anului curent şi de 3,3% la sfârşitul celui viitor, aceste valori fiind configurate sub ipoteza înregistrării unor recolte agricole încadrate în proximitatea unei medii multianuale.