C. Trestioreanu,
Președintele Societăţii Culturale
„Ploiești-Mileniul III”
Consecventă proiectelor sale editoriale, Societatea Culturală „Ploiești-Mileniul III” anunță ieșirea de sub tipar a unei cărți de mare valoare științifică – Dicționarul geografic al județului Prahova – realizat printr-o laborioasă muncă de cercetare și redactare de cunoscutul și apreciatul specialist în domeniu, prof. Gabriel Stoian.
Această carte (480 pagini, format A4, cu o bogată ilustrație – hărți, fotografii, grafice etc.) se adaugă Dicționarului istoric al județului Prahova, autor – regretatul om de cultură Mihai Apostol, publicată de noi în anul 2004 (618 pagini), în aceeași formulă tipografică, formând astfel o bogată sursă de informații referitoare la valorile geografice, etnografice și istorice din toate localitățile prahovene.
După părerea noastră, prin importanța lor, aceste lucrări nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă școlară sau publică, iar cercetătorii au la dispoziție mii de date și informații pentru propriile proiecte.
Referindu-ne la Dicționarul geografic al județului Prahova, menționăm că autorul a acordat o mare atenție lucrărilor publicate în trecut, la nivel județean și național, adăugând rezultatele propriilor cercetări, care aduc informația la zi. Astfel, în ordine alfabetică, sunt descrise toate formele de relief, Prahova fiind o zonă binecuvântată din acest punct de vedere, cu bogățiile naturale și particularitățile lor fizice, precum și cu modul în care comunitățile respective le valorifică în scop economic, turistic, cultural, medical, etnografic etc.
Toate localitățile (municipii, orașe, comune, sate, cătune) sunt văzute în interacțiune și în procesul dezvoltării istorice, populația este prezentată în grafice sugestive, în evoluție, de la primele recensăminte și până în prezent, nominalizându-se personalitățile care s-au distins – într-un domeniu sau altul – pe plan local, județean sau național. Astfel, privite din înălțimile Bucegilor, vegheate de renumitele monumente naturale – Sfinxul și Babele – așezările de pe zonele muntoase, Valea Prahovei, Valea Doftanei, Valea Teleajenului, Valea Cricovului Sărat și până în Câmpia Română constituie un adevărat șirag de mărgăritare care înnobilează unul dintre cele mai populate și dinamice județe ale țării.
Autorul, care a străbătut întregul teritoriu prahovean, prezintă nu numai cu rigoare științifică aceste realități create de comunitățile umane și valorile geografice, ci și cu mult suflet, cu căldura unui autentic iubitor al naturii.
Așadar, citind această carte, trăiești realmente un sentiment de bucurie și de mândrie, sporindu-ți dorința de a le cunoaște și admira la fața locului.
Urmărind – în paralel – și Dicționarul istoric, monografiile unor localități milenare, „Marea Carte a Ploieștilor”, lansată recent la Academia Română, istoriile în date și altele, publicate de Societatea Culturală „Ploiești-Mileniul III” în ultimii 20 de ani, iubitorii naturii, istoriei și culturii prahovene vor pătrunde într-un univers ce conservă particularități unice în cadrul natural atât de generos al Prahovei.
Informăm cititorii și instituțiile interesate că Dicționarul geografic al județului Prahova și Dicționarul istoric se pot obține la sediul Societății Culturale „Ploiești-Mileniul III”, strada Cuza Vodă nr. 12, bloc C1A, etaj 3, ap. 8; tel.: 0244-515558, email: ploiești_mileniul3@yahoo.com.