George Marin
Dacă în amicalul cu echipa brașoveană, disputat înaintea sezonului de primăvară, l-am văzut puțin, dar suficient pentru a ne da seama că jucătorul este de o cu totul altă calitate decât ceea ce aveam noi în acel moment, în meciurile oficiale care băteau la ușă urma să demonstreze acest lucru. Dar, pentru Vajushi, meciurile oficiale următoare au fost reduse, ca număr, la doar unul, acest recent meci pierdut acasă în fața Argeșului.
Cu jambierele căzute, à la Dobrin, sau – pentru cine nu l-a văzut pe Dobrin jucând – în stilul lui Cămătaru, care purta ciorapi scurți într-o vreme în care apărătoarea pentru tibie nu era luată în seamă, așteptat pe teren o vreme care ni s-apărut un secol, albanezul nu a făcut o partidă nemaipomenită, pentru că venea după o accidentare de durată, completată cu o infecție la ordinea zilei, de Covid. Dar nici slabă nu a fost evoluția lui. A fost bună, după cifre, dar, dincolo de cifre, am apreciat disciplina tactică (chiar dacă a avut și scăpări) și – laolaltă cu mine a făcut-o și cine a urmărit partida la televizor – l-am apreciat pentru că a ieșit în evidență fără a căuta acest lucru. În cele câteva incursiuni, Vajushi a depășit adversari și a trimis centrări cu potențial mare de a fi fructificate. Că nu au fost transformate în goluri, este altceva. Că de fapt centrările au fost puține la număr pentru un joc disputat acasă, asta mai ține și de echipă.
Un adept al kilometrilor nemărginiți alergați pe teren i-ar putea imputa lui Vajushi pauzele pe care le face pe teren, între două baloane jucate. De multe ori pare absent, pare că este distant față de ceea ce se petrece pe teren, dar, la nevoie, a dovedit că poate aprinde motorul repede, intrând în joc. La urma urmei, contează kilometrii alergați, dar mai sfântă-i eficiența.
Întorcându-ne un pic la cifre, se poate observa că acelea de după pauză sunt mai slabe. Nu neapărat din cauza lui. După pauză, Argeșul a împins puternic spre poarta ploieșteană, iar echipa noastră a bătut în retragere. În acest context, Vajushi a jucat foarte retras, blocând urcarea sau pătrunderea fundașului advers, care ar fi adus o presiune excesivă pe Țicu. A fost nevoit să o facă mult mai des decât în prima parte. Paradoxal, în partea a doua s-a apărat mai bine. În prima parte și-a scăpat adversarul de două ori. Schimbarea lui nu a venit numai din cauza cifrelor. Având în vedere situația lui din toată perioada anterioară jocului, pe undeva schimbarea părea normală și poate chiar a fost discutată și stabilită încă de la pregătirea meciului. Poate a fost stabilit să joace 75 de minute, poate mai puțin. Însă, în situația existentă în acel moment, cu argeșenii presând pentru egalare, cu echipa noastră petrecând minute bune în propriul teren, fără niciun om capabil de contraatac, fără niciun om capabil să păstreze balonul, poate că Vajushi ar fi putut strânge din dinți, ca orice albanez pur-sânge, și ar mai fi rezistat. Sau, poate că prezența lui pe teren nu ar mai fi adus nimic. Cine știe? Nu scriu acum capitolul „După război, mulți viteji se-arată”, dar trebuie să reamintesc faptul că, în acel moment, echipa era sub presiune și cu o linie de mijloc dominată în centru, cu autoritate, de cuplul Prepeliță – Năstăsie.
Revenind la Vajushi, impresia geneală este că l-am așteptat prea mult și, probabil, îl vom avea mult prea puțin. Din ceea ce am văzut marți seara, albanezul este peste media ligii secunde românești și își poate găsi loc într-o ligă mai valoroasă. Îl recomandă disciplina tactică și calitatea tehnică, în ciuda celor câteva baloane pierdute. Dar, se știe că acelora din atac, chiar dacă li se numără baloanele pierdute, nu li impută chiar toate, ca în cazul apărătorilor. Mai ales dacă și marchezi cu sânge rece, așa cum a făcut-o Vajushi la penaltiul obținut de Arnăutu.
Cifrele: R1 R2 Total
Baloane jucate efectiv 19 14 33
Pase scurte 2 (1 spre înainte, 1 spre înapoi) 4 (1 spre înainte, 1 în lateral, 2 spre înapoi) 6 (2+1=3)
Pase medii 4 (toate spre înainte) 2 (1 în lateral, 1 spre înapoi) 6 (4+1=1)
Baloane disputate, dar nejucate efectiv 5 1 6
Baloane pierdute 3 1 4
Pătrunderi 2 3 5
Intercepții / Recuperări 2 2 4
Centrări 4 2 6
Driblinguri efectuate 1 0 1
Șuturi la poartă 1 0 1
Șuturi pe spațiul porții 1 0 1
Goluri 1 0 1
Faulturi suferite 1 0 1