N.D.
Potrivit Direcției Județene pentru Agricultură Prahova, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis recent- cu avizul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – un act normativ pentru aprobarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților din domeniul agricol. Conform actului normativ, agenții economici din agricultură trebuie să asigure măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor, precum și dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor. Astfel, agenții economici care desfășoară activitate agricolă trebuie să asigure fie constituirea, cu avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a serviciului de urgență privat, precum și funcționarea acestuia conform reglementărilor în vigoare, fie să încheie contract cu un alt serviciu de urgență voluntar sau privat care să intervină operativ și eficace pentru stingerea incendiilor. De asemenea, aceștia sunt obligați să pună în practică și următoarele reglementări:să asigure identificarea, evaluarea și aplicarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor conform criteriilor stabilite; să solicite și să obțină avizele și autorizațiile de securitate la incendiu; să permită, la solicitare, accesul forțelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență în unitate în scop de recunoaștere, instruire sau de antrenament și să participe la exercițiile și aplicațiile tactice de intervenție organizate de aceștia; să informeze Inspectoratul pentru Situații de Urgență despre izbucnirea și stingerea cu forțe și mijloace proprii a oricărui incendiu, iar în termen de 3 zile lucrătoare să completeze și să trimită acestuia raportul de intervenție. ”În situația în care fermierul apelează la personal extern trebuie să asigure și să pună la dispoziție, gratuit, mijloace tehnice pentru apărare împotriva incendiilor, echipamente de protecție specifice riscurilor, antidotul și medicamentele pentru acordarea primului ajutor. Pentru asigurarea intervenției serviciului privat pentru situații de urgență, fermierii sunt obligați să asigure transportul personalului acestui serviciu și al mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor; să organizeze și să pregătească echipe de personal din cadrul unității agricole pentru a fi trimise la locul unde a izbucnit incendiul și să apeleze și la serviciile voluntare pentru situații de urgență ale localităților.Organizarea și desfășurarea acțiunii de apărare împotriva incendiilor se realizeză de către fermieri printr-un ansamblu de măsuri tehnico-organizatorice, care sunt specifice fiecărei activități din sectorul agricol”, se arată într-un comunicat transmis de Direcția Județeană pentru Agricultură Prahova.