Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Ziua Imnului Național al României, instituită din anul 1998, este marcată, la 29 iulie, de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea de evenimente și manifestări în spiritul tradiţiilor poporului român.
Versurile poemului “Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann, reunite în cântecul patrioților pașoptiști “Deșteaptă-te, române!”, prin mesajul lor mobilizator, sunt parte a sufletului neamului românesc.
Suntem, astăzi, însă, într-un moment dificil. Dezbinarea parcă a pus stăpânire pe români, iar pandemia de coronavirus amplifică starea de tensiune. Avem nevoie de o regândire a strategiilor și politicilor economice și sociale, avem nevoie să redescoperim sentimentele patrioților români, să reînviem unirea care – nu demult – ne aduna pe toți sub același stindard!
Ce se întâmplă cu noi, românii? Ce sau cine ne dezbină și din ce motiv? O națiune dezbinată este mult mai ușor de influențat, de manipulat. Trebuie să ne revenim, să redevenim ceea ce am fost!
Însă nu este nici pe departe totul pierdut, pentru că astăzi, la prânz, Imnul Național al României va răsuna pe întreaga Vale a Prahovei, de la Crucea Eroilor Neamului, din vârful Caraiman!
Artistul Nicolae Voiculeț va intona la nai Imnul României, “Deșteaptă-te, române!” într-o manieră excepțională, alături de coruri reunite!
O manifestare la care voi participa, cu onoarea și respectul datorat soldaților români, eveniment organizat de Nicolae Voiculeț, ambasador al culturii și turismului românesc în lume, care le va da fiori, cu siguranță, tuturor celor prezenți lângă monumentul destinat eroilor căzuți în luptele din Primul Război Mondial!
Astăzi, la orele prânzului, să ne imaginăm cu toții că suntem în fața Crucii Caraiman și să cântăm din inimi și din suflete, cu gândul la înaintașii noștri, dar și la cum putem înlocui dezbinarea cu unire, măcar prima strofă din Imnul Național al României: “Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,/ În care te-adânciră barbarii de tirani!/ Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte,/La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani”.
Deșteaptă-te, române!