Specialiştii din Costa Rica au pus la punct şi au testat pentru omologare un dispozitiv insolit de dezinfectare a măştilor de unică folosinţă, pentru a combate astfel penuria cu care se confruntă această ţară în privinţa materialului de protecţie folosit împotriva noului coronavirus, informează AFP, preluată de Agerpres.
Prototipul, dezvoltat de cercetătorii de la Institutul universitar tehnologic din Costa Rica (TEC) şi compania privată Plasma Innova, este destinat dezinfectării măştilor de unică folosinţă N95, care asigură cea mai bună protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2.
El combină acţiunea razelor ultraviolete şi tehnologia de tratare a plasmei, utilizată de obicei pentru a curăţa dispozitive microelectronice.
Obiectele care trebuie să fie dezinfectate (măşti, dar şi orice alt obiect potenţial contaminat) sunt plasate într-un cuptor similar celui cu microunde, unde sunt supuse acestui tratament special. „Din câte ştim, Costa Rica este singura ţară din lume care foloseşte această tehnologie pentru a dezinfecta măşti N95”, a declarat Jose Asenjo, inginer şi profesor la TEC.
Dispozitivul nou creat a trecut deja de fazele testelor naţionale şi trebuie în prezent să fie testat de un laborator internaţional omologat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a precizat acelaşi specialist.
Fără să mai aştepte omologarea internaţională, un stomatolog din San Jose, Oscar Vargas, foloseşte deja dispozitivul. După părerea lui, aparatul îi permite să ofere pacienţilor săi „o mai bună garanţie a sterilizării şi să controleze agenţii infecţioşi în această perioadă de pandemie”.
Acest proiect a răspuns unei cereri a Casei de Asigurări Sociale din Costa Rica (CCSS), care doreşte să rezolve problema cauzată de penuria de măşti sanitare.
„Resursele noastre se epuizează. Suntem o ţară mică şi achiziţiile pe care reuşim să le facem sunt insignifiante în comparaţie cu restul lumii. Cel mai bun lucru de făcut, pentru a ne asigura aprovizionarea, este să dezinfectăm măştile pe care le avem deja, pentru a le reutiliza”, a explicat coordonatoarea proiectului, Marta Vilchez.
Iradierea cu raze ultraviolete este o tehnică deja dovedită şi recunoscută. Noutatea constă în combinarea sa cu tehnologia de tratare a plasmei, care generează molecule, în special ozon.
„Ozonul este o moleculă instabilă şi reacţionează foarte bine cu grăsimile, care constituie învelişul virusurilor şi al bacteriilor. Acest lucru înseamnă că ozonul, atunci când intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, îi sparge învelişul exterior şi îl ucide”, a explicat Marta Vilchez.