UTA Arad – FC Petrolul Ploiești 1-1 (0-1)

Stadion: ”Motorul”. Marcatori: R. Moise (49, pen.)/Deac (23)
UTA: Fl. Iacob – Bustea, Melinte, Fl. Ilie, Roumpoulakou – Miculescu (46 Oroian), Isac, Ursu (66 Al. Ciucur) – R. Moise, Buhăcianu, C. Rus (cpt) (46 A. Ioniță). Antrenor: Laszlo Balint.
FC Petrolul: Avram (cpt) – Sîrghi (81 Enache), Răuță, Manolache, Țicu – Deac (77 Bratu), Pierce, Meza Colli, Saim Tudor – Blănaru, Arnăutu (65 Marinescu). Antrenor: Costel Enache.
Au arbitrat: Horațiu Feșnic (Cluj Napoca) – Ciprian Danșa (Satu Mare) și Gero Szabo (Cluj Napoca). Rezervă: Rareș Vidican (Satu Mare).
Observatori: Zaharia Ciev (Timișoara) și Viorel Lolea (Reșița)
Jucătorul meciului: Deac (Petrolul)

George Marin

Temperatura: 26 de grade Celsius. Presiunea: 760 milimetri coloană de mercur. Vânt: doar 10 kilometri pe oră. Umiditate doar 40 %. Calitatea aerului: bună, fiind numai 7 micrograme de particule pe metrul cub de aer. Nu, nu am schimbat rubrica, nu suntem la meteo, am prezentat doar condițiile de la Arad la ora începerii meciului UTA – Petrolul. Știe cineva vreo vreme mai bună pentru jucat fotbal? De drag joci, chiar și atunci când ai cuțitul la os. Îți pătrunde în suflet bucuria jocului. Cu toate acestea, am văzut un joc crispat, în care niciuna dintre echipe nu îndrăznea să își asume riscuri. Costel Enache a înțeles că una este să joci frumos și alta este să iei puncte. Mai importante sunt punctele și a început cu un 1-4-4-2 în care cuplul de atac a fost Arnăutu – Blănaru, primul fiind responsabil cu bătălia din careul arădan, iar al doilea fiind omul cu sprinturile, cel care trebuie să se lupte pentru multele mingi trimise lung spre poarta adversă. Restul, la munca de jos, blocând adversarul. Așa a curs prima parte a jocului, cu o ocazie a lui Blănaru, șut în cros, la care Arnăutu a fost prins prea în față și prea în lateral pentru a relua respingerea portarului (min. 10). În avancronica de miercuri vorbeam de naivitatea fundașului dreapta al Turris-ului. Nici fundașul stânga al Aradului, albanezul Roumboulakou, nu s-a lăsat mai prejos. L-a

La Arad, lupii au simţit şi bucuria primului gol din play-off
La Arad, lupii au simţit şi bucuria primului gol din play-off

lăsat cu poarta „la vedere” pe Deac, acesta marcând cu capul pentru un 1-0 petrolist.
După doar zece minute s-a petrecut o fază peste care poate exista tendința de a se trece foarte repede. Dar această fază a avut un caracter decisiv asupra unui alt potenţial rezultat final. Blănaru, scăpat frontal spre poartă, a fost ajuns din urmă de Bustea, care i-a prins piciorul. Fault din spate, care se fluieră o mie dintr-o mie la mijlocul terenului. Plus avertisment, pentru că atacul a fost din spate, fără șansă evidentă de a juca balonul. Penalti de manual, pentru că întâmplarea a fost în careu. Mai mult, portarul Iacob, după ce a prins mingea și și-a început excursia în careul propriu, s-a dus direct în Arnăutu, busculându-l pe atacantul nostru. Pentru că mingea era în joc, s-ar fi putut da și aici penalti. Dar dacă, tu arbitru, nu dai la prima fază, clară, clară… După pauză, jocul a mers altfel. UTA și-a dat seama că este mai bine să țină jocul mai departe de poarta ei și metoda i-a adus egalul survenit imediat după pauză, la gafa comună Manolache – Răuță, încoronată cu ieșirea neconcertată și necontrolată a lui Avram, căpitan de echipă la Arad. UTA a egalat prin … ploieșteanul Romario Moise, din lovitura de pedeapsă dictată.
Trecem peste cronică – nu mai are rost, pentru că, este sigur, întreaga suflare petrolistă a urmărit partida – și încercăm să punctăm cele bune și cele rele văzute în meciul de la Arad. Doar pe cele mai importante.
La capitolul „bine” putem nota abordarea realistă a partidei, mai ales dacă ținem cont de situația actuală a lotului supus la o sesiune de trei jocuri la intervale scurte de timp. Și asta a făcut mai mult decât toate, orice abordare mai deschisă putând fi în defavoarea noastră. Putem nota că am speculat bine erorile din defensive arădană – vezi golul marcat și alte cîteva faze, dar prea puține, în care am ajuns periculos la poartă, între care cea mai mare situație a fost cea a loviturii de pedeapsă neacordate, cea despre care am vorbit mai sus. Mai ținem cont de lovitura de cap trimisă de Meza Colli (min. 40), prinsă de portar, dar oricum nu ar fi fost gol, un fundaș arădean pândind pe linia porții.
Vom enumera și din cele rele, dar nu trebuie să se înțeleagă că, dacă menționăm mai multe rele decât bune, echipa a jucat prost. Nu, le menționăm spre remediere. Totuși, prea puține ocazii de gol create chiar și în acest stil de joc – perfect justificat în condițiile date – dar stil care nu s-a mai potrivit în partea a doua, când UTA a adoptat un joc mai prudent în apărare, ținând uneori și șapte oameni pe atacul petrolist, mizând doar pe sclipirile

Ploieşteanul împrumutat de Astra la UTA, Romario Moise, a egalat de la punctul cu var, rezultatul final... ţinând în viaţă ambele echipe
Ploieşteanul împrumutat de Astra la UTA, Romario Moise, a egalat de la punctul cu var, rezultatul final… ţinând în viaţă ambele echipe

atacanților ei. Intrarea lui Marinescu, cu toate încercările sale, nu a avut prea mult efect în densitatea nou creată. Ne-ar fi plăcut un mai mare curaj din partea lui Deac, care s-a închis singur. Ce minuni ar fi făcut un dribling spre centru în loc să se ducă în lateral (min. 45)! Negativă a fost și „cooperarea” de la golul gazdelor, „gaura” dintre Manolache și Răuță apărând mai grav decât în meciul cu Rapid, acum primind și gol din penaltiul desăvârșit de Avram. Nu a fost singura greșeală a defensivei noastre, dar cum greșeli mai dese au apărut pe final, le punem pe socoteala oboselii, una firească în situația actuală, când lotul este diminuat numeric din cauza virusului nenorocit. Greșeli au fost și în linia ofensivă, dintre care cea mai mare a fost comisă de Blănaru. A luat și avertisment pentru simulare, în careul arădan, când avea prim-plan-ul la minge (min. 77). Ce o fi gândit, numai el știe.
Pare că totuşi cele rele au fost mai multe decât cele bune. Greu de pus în balanță atâta vreme cât scorul a rămas egal. Le ținem minte pe cele bune, pe care trebuie să le înmulțim, pentru că nimic nu este pierdut, iar pe cele rele, firesc trebuie să le corectăm. Mai sunt trei meciuri, dintre care primul este mai dificil, pentru că este… următorul – o deplasare crucială, la Turnu Măgurele. Meciul cu Turris se va disputa marți, 21 iulie, de la ora 21.00. Dar avem încredințarea că vom trece cu bine și peste asta. Și cu succes.
(Foto: Ciprian Petcuţ)

Clasamentul play-off-ului
UTA Arad 2 0 1 1 4-5 26
Turris-Oltul 2 1 1 0 4-3 24
FC Petrolul 2 0 2 0 1-1 21
CS Mioveni 1 0 1 0 0-0 21
FC Rapid 2 0 2 0 0-0 21
FC Argeș 1 0 1 0 0-0 20