Violeta Stoica
Compania Națională de Investiții a preluat parțial proiectul de refacere a zonei afectate de alunecarea masivă de teren de la Azuga, din această primăvară.
Astfel, CNI va încheia un contract de servicii de proiectare, care cuprinde studiul de fezabilitate, studiul hidrogeologic, elaborarea documentațiilor pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, precum și alte studii de specialitate relevante și documente necesare demarării lucrărilor de protecție și regularizare a malurilor pârâului Azuga, în zona de surpare și alunecare masivă a versantului stâng al muntelui Sorica, în zona străzii Umbroasa. Elaborarea documentelor a fost estimată la 354.000 de lei fără TVA.
În luna mai, Primăria Azuga a elaborat, printr-o societate de proiectare specializată, expertiza tehnică a lucrărilor pentru regularizarea și protecția malurilor pârâului Azuga.
În caietul de sarcini al achiziției demarate de Compania Națională de Investiții se arată atât circumstanțele în care s-a produs alunecarea de teren, cât și cauzele producerii acestui fenomen care a lăsat pe drumuri peste 100 de persoane: “În data de 10 aprilie 2020, în jurul orei 19.35, versantul Sorica împădurit, aparținând Casei Regale, amplasat pe malul stâng al pârâului Azuga, a fost afectat de o alunecare masivă de teren, extinsă pe circa 10 hectare. Pământul alunecat a barat cursul pârâului, formând un lac de acumulare important, producând pagube însemnate. Lungimea zonei alunecate, la baza acesteia, este de circa 125 de metri. În Procesul verbal nr 4756/11.04.2020 al Comitetului local pentru situații de urgență al orașului Azuga sunt precizate următoarele: 30 de case inundate, 30 de anexe gospodărești și 30 de beciuri inundate, 125 de persoane sinistrate, pentru care s-a asigurat cazarea și cărora le-au fost date alimente, apă și obiecte de primă necesitate.
Prin grija autorităților locale, s-a intervenit cu tractoare, excavatoare, buldozere și moto-pompe pentru deblocarea barajului și punerea în siguranță a restului zonei construite. (…) Masa de pământ alunecat, cu un volum estimat de peste 10.000 de metri cubi, a blocat albia pârâului, creând în amonte un lac de acumulare. Pe creasta versantului a rămas o suprafață de teren împădurită, de circa 4.500 mp, aflată într-un echilibru limită, care oricând poate aluneca și antrena un volum de pământ de circa 7000 mc – 9000 mc. Această situație poate duce la crearea din nou a unui baraj cu un lac de acumulare. Consecințele vor fi similare, sau chiar mai accentuate, față de situația creată în data de 10 aprilie”, se arată în documentul care stă la baza procedurii de achiziție organizate de CNI.
În același document se mai precizează și factorii care au condus, potrivit specialiștilor, la producerea alunecării de teren: panta accentuată a versantului, eroziunea piciorului versantului de către pârâul Azuga, rădăcinile copacilor nu au putut pătrunde în roca dură astfel încât să contribuie la fixarea pământului în care acestea se dezvoltă, precum și posibile infiltrații de apă în masa versantului, care au contribuit la înmuierea pământului, la creșterea greutății și la crearea unei suprafețe de alunecare, între pământul pe care cresc copacii și roca dură, șistoasă.
Sursa foto: ISU Prahova