Din cauza pandemiei de coronavirus, Confederația Europeană de Volei (CEV) a schimbat formatul privind desfășurarea calificărilor pentru turneul final al Campionatelor Europene de anul viitor. La feminin, România este direct calificată, în calitate de gazdă, în schimb, la masculin, tricolorii vor trebui să evolueze în faza preliminară pentru un loc la turneul final.
La ediția precedentă a întrecerii continentale, desfășurată în 2019, reprezentativa tricoloră a reușit calificarea pentru prima oară după o absență de 23 de ani. Iar echipa României, care a avut și un jucător ploieștean în lot, Liviu Cristudor (campion cu Arcada Galați), a încheiat pe locul 21 în clasamentul final.
În preliminariile ediției de anul viitor, CEV a schimbat meciurile tur-retur cu partide disputate în grupe. Practic, vor fi două turnee, ambele programate în luna ianuarie, astfel ca, pe de o parte, echipele să nu fie nevoite să facă deplasări dese și lungi și să se expună infectării cu noul coronavirus, iar pe de altă parte pentru a păstra cele două jocuri pe care fiecare echipă din grupă trebuia să le susțină împotriva adversarelor.
România va găzdui al doilea turneu de calificare la Campionatul European, practic cel decisiv pentru calificare. Acesta este programat să aibă loc în perioada 14-17 ianuarie 2021. Din Grupa E, în care a fost repartizată România, mai fac parte Slovacia, Elveția și Albania. Primul turneu din această serie va avea loc în perioada 7-10 ianuarie 2021, în Slovacia.
Așa cum a anunțat CEV, acest calendar este o „tentativă”, adică ar putea fi schimbat, dacă evoluția pandemiei o va cere.
În preliminariile masculine sunt 7 grupe, iar la turneul final se vor califica echipele de pe primul loc, plus cel mai bine clasate cinci formații de pe pozițiile secunde. Turneul final este programat în luna septembrie 2021, în Polonia, Cehia, Estonia și Finlanda.
În alcătuirea clasamentelor din competițiile europene, primul criteriu în stabilirea ierarhiilor este dat de numărul de victorii, nu de numărul de puncte, deci organizarea unui turneu acasă este un amănunt deloc de neglijat, mai ales dacă se va disputa cu spectatori.
La feminin, naţionala României nu va intra în calificări, fiind gazda turneului final alături de Serbia, Bulgaria şi Croaţia. Aici sunt șase grupe de calificare, iar primele două clasate din fiecare se vor califica la turneul final, care este programat în intervalul 15 august – 30 septembrie 2021. Datele precise urmează să fie stabilite de CEV, în conformitate cu evoluția pandemiei la acea vreme.