Alex Călinoiu

Ploieştenii ar putea să plătească mai puţin pentru încălzirea locuinţelor. Consilierii locali au aprobat, ieri, un proiect care vizează începerea negocierilor cu operatorul sistemului de termoficare, în vederea modificării formulei de calcul. Concret, această negociere ar urma să ducă la reducerea semnificativă a preţului de referinţă pentru gigacalorie, ceea ce se va resimţi, implicit, şi în facturile ploieştenilor.
Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local a mai existat un proiect vizând încălzirea. Propunerea era de creştere a subvenţiei de la bugetul local, ceea ce ducea, automat, la scăderea preţului facturat pentru populaţie, însă acest proiect a „picat” la vot, majoritatea invocând că nu este suficient de bine fundamentat şi că nu există resursa bugetară pentru a acoperi aceste cheltuieli.

O hotărâre adoptată în şedinţa de ieri a Consiliului Local Ploieşti creează premisele pentru reducerea tarifului la gigacalorie. Practic, din 2016, sunt mari şanse ca ploieştenii să plătească mai puţin pentru încălzirea locuinţelor. Este vorba, desigur, despre persoanele ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Conform proiectului dezbătut ieri, Consiliul Local a desemnat o comisie specială, care să înceapă negocierile cu Veolia Energie Prahova, operatorul sistemului de încălzire din Ploieşti. Măsura vine după mai multe săptămâni în care autorităţile locale şi reprezentanţii companiei au avut consultări pe această temă, conducerea Veolia Energie arătându-se deschisă pentru aceste negocieri.
Comisia are sarcina de a renegocia formula de calcul a tarifului la gigacalorie, plecând de la faptul că, în prezent, tariful de referinţă se calculează pentru un consum de 50% gaze naturale şi 50% păcură. Directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti, Radu Brânzei, cel care a formulat propunerea, a argumentat că păcura n-a mai fost utilizată în Ploieşti de aproape trei ani. „În 2001, când s-a semnat contractul, a fost prevăzută, ca marjă de siguranţă, o formulă de 50% gaze – 50% păcură. Având în vedere că 2012 a fost ultimul an când operatorul a folosit, în nişte condiţii speciale, păcura, am considerat că este corect faţă de cetăţeni să modificăm formula de calcul, care să ţină cont de materia primă folosită. Există un tabel aprobat de ANRE, care nu este contestat de Veolia, şi vom lucra în continuare pe baza datelor de acolo. Practic, tariful de referinţă va ţine cont de materia primă utilizată, în condiţiile în care gazele sunt mai ieftine decât păcura. Prin scăderea tarifului de referinţă, automat, se reduce şi tariful facturat pentru gigacalorie”, ne-a declarat, ieri, Radu Brânzei. Potrivit calculelor făcute de reprezentanţii Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti, tariful final va scădea de la 231 de lei la 193,76 lei. Proiectul de ieri a fost aprobat cu unanimitate de voturi, din comisia specială urmând să facă parte şapte consilieri locali: Ionuţ Ionescu, Gheorghe Sârbu, Răzvan Ursu, Robert Vâscan, Gabriel Minea, Radu Socoleanu şi Paul Palaş.
Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Ploieşti a mai figurat un proiect care făcea referire la preţul de încălzire pentru locuinţele racordate la sistemul centralizat. Propunerea, venită din partea opoziţiei, viza acordarea unei subvenţii de la bugetul local, astfel încât tariful suportat de populaţie să scadă până la 161,29 lei pe gigacalorie. După mai bine de o oră de dezbateri intense, proiectul a „picat” la vot, la limită, cu 10 voturi favorabile şi 11 abţineri. Dincolo de discuţiile privind politizarea acestui demers, majoritatea a considerat că propunerea nu a fost fundamentată suficient de bine, iar bugetul pus la dispoziţie pentru acordarea subvenţiei, de un milion de lei, nu era suficient pentru asigurarea cheltuielilor necesare.