• Aproape 13.000 de familii prahovene vor sta astăzi „ca pe ace”

Violeta Stoica

22 iunie – ziua în care absolvenții de clasa a VIII-a vor afla, într-un sistem cu totul nou de afișare, notele de la Evaluarea Națională. Tot 22 iunie este ziua în care, pe de altă parte, absolvenții de liceu vor susține prima probă a Bacalaureatului.
Practic, în județul Prahova, sunt aproape 13.000 de familii care vor sta astăzi “ca pe ace”, unii – pentru aflarea rezultatelor, iar ceilalți – pentru stresul primei probe a Bacalaureatului.
Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Prahova, peste 6.500 de elevi care au terminat clasa a XII-a sunt așteptați astăzi “să dea BAC-ul”, în aceleași condiții de organizare cu acelea ale Evaluării Naționale.
Și unii, și ceilalți, vor primi rezultatele într-un format nou, începând din acest an, pentru că trebuie să se țină cont de prevederile legale privind prelucrarea datelor cu caracter personal, astfel că fiecare elev va primi un cod personal pe care îl va căuta în momentul afișării notelor.

Astăzi, circa 6.400 de elevi absolvenți ai clasei a VIII-a își vor afla notele la Evaluarea Națională, în timp ce peste 6.500 de absolvenți de liceu vor trece prin prima probă a Bacalaureatului – proba scrisă la Limba și literatura Română.
Având în vedere că, la Evaluarea Națională, peste 300 de elevi nu s-au prezentat la probele de examen, rămâne de văzut câți elevi de clasa a XII-a vor lipsi de la probele Bacalaureatului.
Astăzi, începe Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar mâine, 23 iunie, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă, în timp ce miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie. Colegiul Mihai Viteazul 2La nivel național, pentru susținerea probelor scrise s-au înscris aproximativ 155.500 candidați, dintre care aproximativ 123.800 candidați din promoția curentă, respectiv 31.800 candidați din promoțiile anterioare. În județul Prahova vor susține probele examenului de Bacalaureat peste 6.500 de candidați, conform purtătorului de cuvânt al ISJ Prahova, Aurel Graur.
Afișarea primelor rezultate de la BAC, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00), în aceleași condiții cu cele ale publicării rezultatelor de la Evaluarea Națională, cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Cum se desfășoară astăzi prima probă a Bacalaureatului?

Probele de astăzi încep la ora 9:00, dar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. În sălile de clasă trebuie asigurate măsuri de prevenire și protecție: la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității; vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc); se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide; în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2; intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă și spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat; existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar; în sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt; pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis (37,3 grade Celsius), au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.