Germania, Franţa, Italia și Olanda au semnat un acord cu grupul farmaceutic AstraZeneca pentru a garanta furnizarea în UE a 300 de milioane de doze ale unui eventual vaccin contra coronavirusului, scrie ziarul Le Soir, citat de Rador şi Hotnews.
Cele patru ţări au semnat un acord cu grupul, născut în 1999 din fuziunea companiei suedeze Astra și a celei britanice Zeneca, ce prevede aprovizionarea tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene de îndată ce un vaccin contra Covid-19 va fi descoperit, a informat ministrul german al sănătăţii în acest weekend.
Dezvoltarea unui vaccin ar putea fi încheiată cu succes până la sfârșitul anului, au precizat pentru AFP surse guvernamentale germane.
Dozele “trebuie distribuite tuturor statelor membre care vor să participe, în funcţie de dimensiuni și de populaţie”, potrivit ministerului. “Pentru ca vaccinurile să fie disponibile în număr mare foarte repede după eventuala lor aprobare în acest an sau anul viitor, capacităţile de producţie trebuie să fie garantate prin contract de pe acum”, a arătat acesta.
AstraZeneca a anunţat că așteaptă în septembrie rezultate privind eficacitatea vaccinului contra noului coronavirus la care lucrează împreună cu Universitatea Oxford. Se fac teste în Marea Britanie, precum și în Brazilia, devenită epicentrul pandemiei.
În total, vreo zece lucrări pe diferite vaccinuri au ajuns în stadiul testelor clinice în lume.