Solicitările pot fi depuse până la sfârşitul anului, până la epuizarea plafonului alocat programului
Nicoleta Dumitrescu
Deşi a avut un start cu destule sincope şi a fost criticat de politicieni, programul IMM Invest România – care vizează acordarea de credite cu garanţie de către stat – a fost văzut şi de numeroase firme din Prahova ca una dintre soluțiile pentru supraviețuirea pe piața economică, mai ales în contextul pandemiei. Astfel, potrivit unor informaţii solicitate conducerii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, de la demararea IMM Invest – la jumătatea lunii aprilie a.c. – şi până în prima săptămână a lunii iunie, din Prahova au fost înregistrate 2.081 de solicitări de acordare de credite pentru a fi accesate prin programul menţionat. Cele mai multe cereri au fost formulate din partea societăţilor din sectorul transporturilor rutiere, al lucrărilor de construcții, dar și al industriei ospitalităţii. Dintre acestea, în urma analizării dosarelor depuse, 2.076 de întreprinderi mici şi mijlocii prahovene au fost considerate eligibile, cu precizarea că 1.947 de solicitări au fost transmise deja către bănci, în vederea evaluării economico-financiare pentru aprobarea creditelor. Programul IMM Invest România permite întreprinderilor mici și mijlocii afectate semnificativ de pandemie să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Înscrierea online se desfășoară în sesiune continuă, până la sfârşitul anului în curs, până la epuizarea plafonului de 15 miliarde de lei alocat programului.
Conform informaţiilor primite de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, prin intermediul consilierului financiar Costel Filipoiu de la Reprezentanţa Ploieşti, de la lansarea programului şi până în prima săptămână a lunii iunie a.c., din județul Prahova au fost înregistrate 2.081 de solicitări de acordare de credite garantate pentru a fi accesate prin Programul IMM Invest România. Cele mai multe cereri – 143 – au fost formulate din partea societăţilor din sectorul transporturilor rutiere, urmat de societăţile care au ca activitate lucrări de construcții – 97 de cereri, industria ospitalităţii (restaurante)- 74 de solicitări, comerţ cu amănuntul – 50 de cereri, comerţ cu ridicata – 47 de cereri. Întrebaţi câte firme prahovene au fost considerate eligibile pentru acordarea creditelor cu garanţie de stat, după verificarea dosarelor, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) ne-au precizat: “În urma analizei, 2.076 de întreprinderi mici şi mijlocii din județul Prahova au fost declarate eligibile în cadrul programului IMM Invest. Un număr de 1.947 de solicitări formulate de societăţi sunt transmise la bănci, în vederea analizei economice-fiannciare pentru aprobarea creditelor, 129 de solicitări sunt încă în starea de clarificări privind analiza de eligibilitate la FNGCIMM în vederea emiterii acordului de principiu de admitere în program. Un număr de cinci aplicații au fost respinse, deoarece nu îndeplineau criteriile de eligibilitate în ceea ce privește încadrarea în categoria IMM”.
Facilităţile sunt în funcţie de tipul societăţii
De precizat că, pe platforma IMM Invest, firmele care doresc credite prin intermediul programului menţionat se pot înscrie în limita termenului final de înscriere, care este 31.12.2020. Înscrierea online se desfășoară în sesiune continuă, până la epuizarea plafonului de 15 miliarde de lei alocat programului. Facilităţile pe care le oferă programul IMM Invest sunt în funcţie de tipul societăţilor. Astfel, pentru Întreprinderi mici şi mijlocii- Credite pentru capital de lucru: finanțări în valoare de până la 5.000.000 de lei; garanții de stat în valoare de maximum 80% din valoarea creditelor; durata finanțării este de maximum 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni; rata dobânzii compusă din Robor la 3 luni +2,5 %/; Credite pentru investiții: finanțări în valoare de până la 10.000.000 de lei; garanții de stat în valoare de maximum 80% din valoarea creditelor, exclusiv dobânzile, comisioanele, și spezele aferente; durata finanțării este de până la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de maximum 18 luni; rata dobânzii compusă din Robor la 3 luni +2%/an este subvenționată 100% de la bugetul de stat. Pentru întreprinderile mici şi microîntreprinderi – Credite pentru capital de lucru: finanțări pentru capital de lucru de până la 1.000.000 de lei pentru întreprindere mică și până la 500.000 lei pentru microîntreprindere; garanții de stat de maximum 90% din valoarea creditului; durata finanțării este de până la 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 luni; rata dobânzii Robor la 3 luni +2,5 %/an, subvenționată 100% de la bugetul de stat; costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat; Credite pentru investiții: finanțări în valoare de până la 10.000.000 de lei; garanții de stat în valoare de maxim 80% din valoarea creditelor, exclusiv dobânzile, comisioanele, și spezele aferente; durata finanțării este de până la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de maximum 18 luni; rata dobânzii compusă din Robor la 3 luni +2%/an este subvenționată 100% de la bugetul de stat.
Pentru reprezentanţii firmelor care au finalizat înscrierea (în portalul www.imminvest.ro) există trei faze ale procesului: 1. Analiza eligibilităţii privind încadrarea în categoria IMM, realizată de FNGCIMM; 2. Analiza de solvabilitate realizată de finanțatori. Aceasta variază de la o bancă la alta, în funcție de propriile proceduri și reglementări interne (analiză economico-financiară, documentație de creditare etc, cu menținerea în prevederile programului; 3.Analiza privind acordarea garantării creditului, realizată de către FNGCIMM, după ce creditul a fost aprobat de către o bancă.
După cum au anunţat reprezentanţii Ministerului de Finanţe, promotorul acestui program, principalul avantaj al IMM Invest România este că asigură o finanţare rapidă, fără costuri de finanțare și de garantare, având avantajul prezenței garanției statului pentru toate categoriile de credite, dobanda şi comisionul de garantare fiind suportate integral de la bugetul de stat prin acest minister. Subvenţionarea totală a costurilor cu dobânzile și comisioanele se aplică de la data acordării creditului pâmă la 31 martie 2021, cu posibilităţi de prelungire. La lansarea programului, se estima că prin intermediul acestui program se doreşte să se menţină în viaţă peste 40.000 de întreprinderi mici şi mijlocii româneşti.