Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova
Situația în care România, alături de alte state, s-a aflat în cursul acestui an nu avea cum să nu ia prin surprindere și să creeze o stare de confuzie, neliniște și uneori chiar panică.
Dar, de la apariția pandemiei a trecut destul de mult timp, au apărut multe exemple de măsuri luate de autoritățile din alte state europene, atât pentru reducerea extinderii epidemiei de coronavirus, cât, mai ales, pentru redresarea economică, la care s-au adăugat măsuri sociale adresate populației și agenților economici direct afectați de criza medicală.
În România, foarte greu s-a ajuns la un număr de testări considerat acceptabil de către guvern, dar, de fapt, mult sub media europeană, nereușindu-se redarea unui tablou real al răspândirii bolii la nivel național.
Pe de altă parte, însă, România a alocat doar 3,5% din PIB pentru măsurile luate în pandemie, față de sumele alocate de celelalte state ale Uniunii Europene, în special.
Deși înainte de declanșarea pandemiei, la finalul anului trecut, Guvernul Orban își permitea să renunțe la unele surse de venituri la bugetul de stat – supraacciza la combustibil și modificarea prevederilor legale privind contribuțiile angajaților part-time – inducând ideea că bugetul de stat poate suporta aceste reduceri, s-a demarat un lanț nesfârșit de împrumuturi.
Putem să ne declarăm deja fruntași la gradul de îndatorare a țării, într-o perioadă critică, dar și la dobânzile percepute la împrumuturi, toate acestea “datorită” ministrului liberal al Finanțelor, Florin Cîțu!
Cu greu, s-a reușit demararea programului de susținere a micilor întreprinzători, IMM Invest, cu toate că toți agenții economici așteptau acest program ca pe un sprijin pentru menținerea pe linia de plutire în pandemie…
Suntem la trei luni de stare de urgență și stare de alertă. Cu peste un milion de contracte de muncă suspendate sau încetate, se dorește prelungirea stării de alertă, fără a ține cont de urmările asupra economiei, asupra sănătății bolnavilor cronici și a pericolului reprezentat de imposibilitatea începerii activității în anumite domenii, dar și de sărăcirea tot mai profundă a populației.
Este evident că lucrurile nu stau așa cum ar trebui, iar deciziile pripite sau, dimpotrivă, întârziate ale Guvernului Orban nu fac decât să provoace nemulțumire în rândul cetățenilor României. Zilele acestea s-a vorbit despre plățile de aproape jumătate de miliard de lei pentru despăgubirile ANRP, dar se declară că nu sunt fonduri pentru dublarea alocațiilor copiilor și pentru creșterea pensiilor. Cu atât mai mult cu cât pentru pensii au fost prevăzute fonduri în bugetul de stat!
Partidul Social Democrat a propus un program de relansare economică. Poate că măsurile gândite de PSD nu corespund în totalitate cu viziunea guvernului liberal, dar erau un punct de plecare într-un dialog atât de necesar în starea de criză actuală. În aceste momente, gândirea politicianistă trebuie lăsată în urmă, iar prioritară să fie adoptarea măsurilor de redresare a țării agreate de toți factorii politici din România!