Primăria Ploiești a găsit fonduri și pentru cumpărarea unui… tractor, în plină stare de urgență
Violeta Stoica
Probabil că mulți s-ar aștepta ca, în perioada stării de urgență și, implicit, a pandemiei de coronavirus, autoritățile publice locale să fi cumpărat fără licitație doar aparatură medicală, dezinfectanți, kituri pentru depistarea Covid-19 și altele asemenea.
Ei bine, nu este așa, pentru că pe lângă mănuși și măști chirurgicale, nebulizatoare și dezinfectanți, Primăria Ploiești, de exemplu, a găsit – surprinzător –soluții de urgență chiar în starea de urgență pentru diferite expertize tehnice și servicii de audit financiar pentru care nimeni nu se prezentase anterior. Și chiar pentru cumpărarea unui tractor! Astfel, chiar în ziua instituirii stării de urgență, Primăria Ploiești a găsit, contra sumei de 15.700 de lei, specialiști pentru realizarea expertizei tehnice pentru clădirea sălii de sport de pe strada Stadionului. Aproape imposibilă s-a dovedit a fi și găsirea unui expert pentru o altă clădire aparținând municipalității ploieștene, construită din fonduri europene – Centrul de Excelență în Afaceri pentru Tinerii Întreprinzători. Și în acest caz, pandemia le-a purtat noroc celor din Primăria Ploiești, pentru că, spre finalul lunii aprilie, s-a găsit ac și de cojocul clădirii construite în incinta Parcului Municipal Vest. Și, hop, și contractul de aproape 67.000 de lei (adică 13.832 de euro), pentru realizarea expertizei tehnice a acestui imobil…
Și nu numai atât, pentru că stare de urgență sau nu, probabil a fost o reală nevoie de cumpărarea unui tractor de tuns iarba cu accesorii, utilaj care a fost achiziționat de Primăria Ploiești tot fără licitație, contra sumei de 24.326 de lei!
Și serviciile de audit au fost la mare căutare în perioada stării de urgență, pentru că și pentru astfel de contracte s-au găsit fonduri prin vistieria municipalității ploieștene – zeci de mii de lei – pentru realizarea auditului financiar al proiectului „Eficientizare energetică blocuri în municipiul Ploiești”, cea mai mare sumă dintre cele destinate auditării energetice a blocurilor fiind de 20.000 de lei.
Un alt contract valoros pe vreme de pandemie a fost încheiat tot prin cumpărare directă, pentru servicii de audit financiar pentru serviciul public local de transport, la o valoare de 22.100 de lei.
În edițiile viitoare ale ziarului, vom continua lista achizițiilor “speciale” făcute în stare de urgență și sub pandemie de către autoritățile publice ale județului Prahova.