Violeta Stoica
Aflat în faza de apel, procesul în care fostul primar al municipiului Ploiești Andrei Volosevici este judecat într-un dosar de corupție va fi reluat la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Suspendat de drept, în baza art. 43 alin. 2 din Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgenţă, procesul va reintra pe rolul Completului 6 al Secției Penale de la Instanța Supremă la finalul acestei luni.
Săptămâna viitoare, pe 28 mai, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor avea din nou în față impresionantul dosar al fostului primar Andrei Volosevici, în care acesta a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție Ploiești chiar înaintea alegerilor locale din urmă cu patru ani, pentru finanțarea echipei Petrolul Ploiești.
Acum, fostul primar al Ploieștiului – care a fost anunțat drept candidat al PNL pentru Primăria Ploiești – este obligat să treacă și prin faza de apel a procesului, după ce la Curtea de Apel Ploiești a fost achitat.
La instanța de fond, de la Curtea de Apel Ploiești, Andrei Volosevici a fost achitat în dosarul penal întocmit împotriva sa de DNA Ploiești.
În rechizitoriu, care a ajuns inițial în fața Instanței Supreme, pentru că la vremea respectivă Volosevici era senator, se arăta că fostul primar al Ploieștiului ar fi săvârșit infracțiunile de abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul și pentru două fapte de trafic de influență. În principal, dosarul a fost cunoscut drept dosarul finanțării ilegale a Petrolului în cadrul asocierii SC Petrolul SA cu Primăria Ploiești.
În rechizitoriu se arăta că Volosevici, în calitatea sa de primar al municipiului Ploiești, „a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA” și “a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și societatea comercială FC Petrolul SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale – în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat. În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent obținerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploiești, a unui folos necuvenit de aceeași valoare”. Procurorii au mai reținut în rechizitoriul întocmit în urmă patru ani și că Andrei Volosevici ar fi pretins sume de bani de la doi oameni de afaceri – care ulterior l-au denunțat la DNA – pentru campania electorală pentru alegerile locale, în schimbul unor beneficii ulterioare.
În proces, Primăria Ploiești s-a constituit parte civilă.
Sursa foto: pagina facebook Andrei Volosevici