Violeta Stoica
Ministerul Dezvoltării a anunțat că, pe 19 mai, au fost deschise ofertele depuse de societățile de proiectare în cadrul procedurii de achiziție a serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnice pentru modernizarea drumului județean DJ102I, care se află pe raza județelor Prahova și Brașov.
Practic, această etapă, deși este destinată doar realizării documentelor necesare ulterior lansării licitației de lucrări, este una foarte amplă, dată fiind multitudinea studiilor necesare în cadrul proiectului.
Este vorba despre elaborarea studiului topografic, a studiului geotehnic, a studiului de trafic, a celui hidraulic şi hidrogeologic, documentație pentru scoaterea din circuitul forestier, expertiza tehnică, studiul de fezabilitate, certificatele de urbanism, avize, acorduri și alte studii specifice. Toate aceste documentații necesită un volum foarte mare de muncă, inclusiv de teren, ceea ce înseamnă că termenul dorit de către Ministerul Dezvoltării pentru lansarea licitației de execuție a lucrărilor – spre finalul acestui an – pare mult prea optimist.
Ministerul Dezvoltării a anunțat că au fost deschise ofertele pentru contractarea serviciilor de realizare a studiilor necesare pentru demararea proiectului „Reabilitarea și modernizarea DJ 102 I, Valea Doftanei, județul Prahova – Brădet, județul Brașov”. Durata estimată de reprezentanții ministerului pentru realizarea acestor studii este de patru luni, iar valoarea estimată este de 2.873.805 lei, fără TVA. Finanțarea obiectivului de investiții va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării și se va realiza prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social.
Acest drum interjudețean ar putea fi o alternativă pentru aglomerația de pe Valea Prahovei, iar proiectul are în vedere modernizarea celor două tronsoane de drum de aproximativ 24 de km în total, care aparțin de Consiliul Județean Prahova și de Consiliul Județean Brașov. Drumul este în mare parte neasfaltat, cu sectoare de drum forestier, iar obiectivul de investiții va implica atât exproprieri de terenuri, cât și relocare de utilități.
Solicitare pentru trecerea a cinci terenuri extravilane din Valea Doftanei în domeniul public al județului Prahova
Pe de altă parte, Consiliul Județean Prahova are în derulare contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a unui sector din acest drum DJ 102I, de la ieșirea din Valea Doftanei spre județul Brașov.
În cadrul ședinței Consiliului Județean Prahova desfășurată luni, 18 mai, aleșii județeni au aprobat o hotărâre prin care se solicită trecerea în domeniul public al județului a cinci terenuri extravilane din comuna Valea Doftanei. Necesitatea acestui transfer este dată de proiectul de investiții „Reabilitare DJ 102I, Valea Doftanei Km 35+100 – 37+620, județul Prahova”, derulat de Consiliul Județean Prahova prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II).
Pentru realizarea acestui obiectiv de interes județean și pentru asigurarea elementelor geometrice corespunzătoare unui drum județean de clasă tehnică IV, precum și faptul că în imediata vecinătate a drumului județean comuna Valea Doftanei deține în proprietate publică mai multe loturi de teren, s-a considerat oportună solicitarea trecerii unor terenuri din domeniul public al comunei Valea Doftanei în domeniul public al județului Prahova în vederea utilizării acestora în cadrul lucrărilor de construire a celor doi kilometri și jumătate, finanțați de PNDL.
Drumul județean DJ 102I traversează localităţile Doftana, Seciuri, Teşila, Trăisteni şi atrage trafic din localităţile Câmpina, Telega, Cornu de Jos, Podul Cheii, Pietriceaua, Vărbilău, Aluniş, Ştefeşti, Bertea, Şotrile, Secăria, Comarnic. Tronsonul cuprins între km 35+100 şi km 37+620 este o porţiune din drumul judeţean DJ 102 I, improprie desfăşurării traficului rutier în condiţii normale de circulaţie, cu structura rutieră alcătuită dintr-o pietruire degradată şi infestată cu argilă, cu foarte multe denivelări, făgaşe şi gropi, fără o sistematizare corespunzătoare a preluării, dirijării şi evacuării apelor pluviale de suprafaţă de pe platformă, lipsind aproape în totalitate şanţurile şi rigolele.