F.T.
Pe adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Prahova, au fost trimise în nouă luni scurse din acest an, peste 1.252 de sesizări, prin care se reclamau mai multe nereguli comise de către angajatori.
Printre abaterile semnalate s-au numărat munca fără forme legale, neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, neacordarea drepturilor salariale pentru perioada lucrată, neacordarea sporurilor pentru munca prestată suplimentar și pe timp de noapte, nerespectarea repausului săptămânal etc.
Ca urmare a acestor reclamații, inspectorii de la ITM Prahova au efectuat peste o mie de controale. Astfel, au călcat pragul la 1.627 de firme prahovene, iar valoarea amenzilor date în perioada amintită s-a ridicat la 1.254.200 de lei.
Potrivit reprezentanților ITM, amenzile au vizat nereguli precum munca fără forme legale (55 de sancțiuni în valoare de 800.000 de lei) și încălcări ale HG privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic (170 de amenzi, în valoare totală de 109.800 de lei). În topul sancțiunilor s-au mai aflat încălcările, de către angajatori, a prevederilor legale privind munca suplimentară (în număr de 27 și 40.500 de lei ca valoare), nerespectarea prevederilor privind munca de noapte etc.
Dincolo de această statistică, este de presupus că, în Prahova, numărul angajatorilor care încalcă dispozițiile din Codul Muncii sau alte prevederi este mai mare. Dar, teama pierderii locului de muncă sau alte repercusiuni îi determină pe salariați să nu protesteze față de încălcarea unor drepturi. De altfel, în nouă luni din acest an, numărul sesizărilor/reclamațiilor a scăzut cu aproximativ 11 la sută.