Federația de Fotbal ia în calcul, după ultimele ședințe, scenarii diferite pentru toate eșaloanele valorice, situație care a dat naștere unor discuții contradictorii! Cum va fi imposibil de mulțumit toată lumea, cele mai mari concesii s-au făcut echipelor de Liga a III-a, care rămân ”pe loc”, fără a juca.
Reprezentanții cluburilor au susținut, majoritatea, în condițiile anunțate zilele trecute, prin acel protocol emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului, că nu pot să le îndeplinească, deci nici să înceapă antrenamentele și, mai apoi, să joace. ”Vrem să jucăm, dar nu putem în conjunctura actuală”, a sunat mesajul acestora.
Printre echipele care au susținut înghețarea campionatului, CS Mioveni, ASU Poli, Ripensia, Pandurii, ”U” Cluj, Farul, SCM Gloria Buzău, Viitorul Pandurii și-au anunțat ferm intenția: stop joc!
Singurele cluburi care s-au exprimat clar și au transmis că vor ca Liga 2 să continue, chiar cu disputarea tuturor etapelor, au fost echipele UTA, Petrolul, Turris și Rapid.
Federația a promis încercarea relaxării protocolului dinspre Ministerul Sănătății șise va merge pe formatul play-off / play-out, nu pe desfășurarea celor 14 etape rămase din retur.
Nu s-a discutat nimic despre modul de departajare a echipelor pentru participarea în play-off / play-out, dacă se scad sau nu punctele obținute la ”masa verde”, în retur, de cele cinci echipe cu Sportul Snagov sau despre un sistem de joc, ci doar dacă se va putea sau nu juca.
Începerea antrenamentelor în grupuri de câte patru jucători se ia în calcul după 15 mai, imediat după ce se va ieşi din starea de urgenţă, iar după data de 1 iunie se vor desfăşura antrenamentele comune pentru toate echipele.
”Dacă nu vom începe nici la 13 iunie, atunci, cu siguranţă, nu vom reuşi să finalizăm play-off-ul Ligii 1 și Cupa României în actualul format. Sunt două scenarii: unul depinde de UEFA, altul depinde de FRF. Unu: avem nevoie de o modificare a termenului de 20 iulie din partea UEFA, termen la care trebuie să comunicăm echipele care participă în competiţiile europene. Sau, doi: ar trebui să identificăm o variantă de finalizare a Ligii 1 şi/sau Cupei României cu mai puţine meciuri. Când mă refer la acest ultim scenariu, acesta are mari şanse de a fi aplicat, de exemplu, pentru Liga 2, unde, în mod normal, ar mai fi 14 etape de jucat, ceea ce este foarte mult pentru o perioadă scurtă de timp, fiindcă ar presupune câte două meciuri în fiecare săptămână”, a declarat Răzvan Burleanu.
În ”Propunere încheiere sezon competițional 2019/2020”, cât și în ”Propunere structură sezon competițional 2020/2021”, echipelor din Liga 3 li s-a prezentat un plan în care din Liga 2 ar pica trei echipe în această vară, adică locurile rămase retrogradabile după ce Daco-Getica București s-a retras, iar echipa Sportul Snagov a fost exclusă.
Propunerea de încheiere a sezonului competițional 2019/2020 Liga 3, prezentată de FRF, cuprinde:
– Înghețarea sezonului competițional 2019/2020 la Liga 3;
– Nu va retrograda nicio echipă;
– Din Liga 3 în Liga 2 vor promova 5 echipe, astfel:
* echipele de pe locul 1 din fiecare serie sau, dacă diferența dintre locul 1 și locul 2 din fiecare serie în parte este egală sau mai mică de 3 puncte, învingătoarea dintre primele două clasate dintr-un baraj disputat în două manșe;
* se vor lua în calcul locurile/punctele la acest moment (care coincid cu punctele din momentul întreruperii campionatului). Jocurile de baraj sunt preconizate a se desfășura la sfârșitul lunii iulie (în aceeași perioadă în care se desfășoară și barajul de Liga 2 spre Liga 1).
– Vor promova în Liga 3 din Liga 4 cele 14 câștigătoare ale unui baraj în 3 (14 x 3 = 42 echipe), baraje ce se vor stabili prin tragere la sorți. Datele de baraj se preconizează a fi la sfârșitul lunii iulie.
– Vor retrograda din Liga 2 în Liga 3 echipele de pe locurile 16, 17, 18 (două echipe sunt retrase deja și, astfel, din cele 20 de formații de la startul sezonului mai rămân doar trei de retrogradat).
Propunerile de structură a sezonului competițional 2020/2021 Liga 3, prezentată de FRF, cuprind:
– 90 de echipe la start:
* 72 de echipe rămase din sezonul 2019/2020
* 3 echipe retrogradate din Liga 2
* 14 echipe promovate de la Liga 4
* ultimul loc vacant se va ocupa printr-o procedură stabilită de FRF
– 5 serii a câte 18 echipe.