Situația actuală a vremurilor pe care le traversăm, în care lumea este afectată de pandemie, a dus și la conștientizarea de către reprezentanții baschetului prahovean a faptului că rezultatele apar doar printr-o muncă de echipă. Astfel, după mai multe încercări nereușite în ultimii ani, cluburile din Ploiești au ajuns la un acord comun privind revitalizarea activității Asociației Județene de Baschet Prahova.
Acțiunea este susținută, de data aceasta, și de la vârful Federației Române de Baschet, care a constatat că singură nu poate administra și coordona cu succes activitatea baschetbalistică la nivel zonal. În această perioadă, au avut loc mai multe videoconferințe organizate de forul național de profil cu antrenori, manageri, președinţi de club, în care s-a pus accentul pe activarea asociațiilor județene de baschet.
Și în Prahova s-au demarat discuții online în acest sens, la care au luat parte Ploiești Basketball, prin Ionuț Urzeală, T-Pack, prin Vasile și Flavius Tace, CSȘ și CSM Ploiești, prin Loredana Munteanu și Ionuț Ivan, Solaris Baschet, prin Sorina Lambrino și Ștefan Berinde, Sevlar și Lynx, prin Sebastian Niclov și Iordăchescu Ionuț, BC Shooters, prin Sorin Hartman, Pantera Baschet, prin Coniac Ovidiu, precum și președintele Colegiului arbitrilor din Prahova, Șerban Rășogă, și „părintele” baschetului ploieştean, profesorul Marian Hartman.
În urma discuțiilor purtate, s-au stabilit obiectivele de realizat în primă fază: reorganizarea asociației, prin clarificarea statutului juridic și alegerea unui nou consiliu de conducere; acțiuni integrate pentru demararea activităților cluburilor după ridicarea stării de urgență și eliminarea treptată a resticțiilor; obținerea de facilități legate de modul de antrenament în viitorul apropiat (locații, program); organizarea de competiții, în acord cu politica Federației Române de Baschet din perioada următoare; luarea unor măsuri care să ofere siguranță copiilor la antrenamente, când acestea se vor putea relua.
În acest sens, în urma discuțiilor purtate și cu reprezentanții federației, va surveni o modificare din punctul de vedere al sistemului competițional, deoarece, în urma situației actuale, mai mult ca sigur vor fi reduse bugete, vor exista reduceri ale numărului de practicanți de sporturi de echipă etc. Astfel, competițiile vor fi organizate plecând de la nivel local, prin campionate municipale sau județene, urmând fazele zonale, semifinale și turneele finale. Până la faza semifinală sau regională, organizarea competițiilor va reveni în sarcina asociațiilor județene. Probabil că vor fi comasate și unele categorii, acolo unde, în prezent, numărul echipelor era relativ redus.
Organizarea unui campionat județean la diferite categorii va scuti, astfel, echipele de numeroase drumuri la București, cum se întâmpla până acum, pentru a participa la competiții similare, însă la care, având statut de invitate, formațiile din afara Bucureștiului nu aveau acces la turneele finale.
În privința acestui sezon suspendat, nu s-a luat nicio hotărâre definitivă la nivelul federației, existând inclusiv opțiunea anulării definitive a acestuia la toate categoriile, lucru nedorit de reprezentanții cluburilor, ori simplificarea campionatelor prin organizarea direct a turneelor finale, cu patru, șase sau opt echipe.
În altă ordine de idei, reprezentanții Asociației Județene de Baschet au lansat și un apel către structurile sportive din Prahova care au secție de baschet și care doresc să se afilieze să ia legătura cu Șerban Rășogă sau să trimită un e-mail în acest sens, la adresa office@baschet-prahova.ro.