În condițiile în care ”direcția” în teritoriu este de stopare a mai multor competiții organizate de către Federația Română de Fotbal, după ce campionatele de juniori s-au oprit săptămâna trecută, viitorul întrecerilor la nivelul Asociațiilor Județene de Fotbal reprezintă o mare necunoscută!
Ca urmare, va avea loc o videoconferință între Federația Română de Fotbal și Asociațiile Județene de Fotbal, în care se vor discuta termenii după care campionatele își pot începe disputarea meciurilor și încheierea sezonului pe teren, pentru a se ”lua pulsul” și în fotbalul amator.
Care fotbal amator așteaptă decizii concrete ale celor ”de mai sus”, în speță protocolul care ar trebui respectat pentru reluarea antrenamentelor, respectiv pentru reluarea partidelor, ținând cont și de nivelul competițional și de posibilitățile materiale la nivelul eșaloanelor fotbalistice 4-7 (Liga A, Superligă, Liga B, Liga C). ”Desigur, nimeni nu vrea să riște nimic, dar, cu siguranță, oprirea definitivă a fotbalului nu este nici ea o soluție. Se vor pierde echipe, se va pierde identitatea unor comunități, tradiția de zeci de ani a competițiilor, iar dacă sportul de masă dispare efectiv, nu se va rezolva nimic! Avem nevoie de fotbal județean, de fotbal amator, așa cum este nevoie și de sport pentru copii organizat și de competiții profesioniste , care au un rol social și economic important” – spune președintele Silviu Crângașu.
Schimbări mai multe – prima măsură
De altfel, AJF Prahova a gândit o serie de măsuri care să ajute echipele și cu care să fie ”pregătită” în cazul fericit în care desfășurarea competițiilor va primi ”verde”. Una dintre ele- acordarea posibilității ca echipele să poată efectua încă două schimbări, suplimentar față de cele patru prevăzute acum în Regulament, iar aceste două schimbări suplimentare eventual să poată fi efectuate doar la pauză. În plus, se discută inclusiv o regândire a sistemului competițional, pentru sezonul viitor, Superliga B Prahova, unde sunt 34 de meciuri pe sezon, fiind prima vizată pentru o reducere a numărului de meciuri jucate (mai ales că se mai adaugă acestui număr și jocurile din Cupa României). ”Reașezarea” baremurilor de arbitri pentru perioada rămasă de jucat din actualul sezon, o variantă de ”rezervă” privind acordarea titlului de campioană județeană (desfășurarea unui play-off), dacă nu se va putea juca restul sezonului, sunt alte puncte pentru care există soluții / variante, dacă va exista acordul Ministerului Sănătății, al Ministerului Tineretului și Sportului și al FRF pentru a se reveni pe teren.
Detalii legate de competiţiile judeţene, de termenul de finalizare a acestora, cât şi detalii despre barajul de promovare în Liga a 3-a, sperăm să fie cunoscute după 7 mai.
Din păcate, situația fotbalului amator este ”complicată” și de poziția echipelor din Liga 3, unde majoritatea cluburilor doresc ca ediția actualului sezon să fie suspendată definitiv! Se pare că din Liga 4 ar urma să urce echipe în Liga 3, fără baraj (Prahova ar fi urmat să întâlnească pe campioana din Călărași) și s-ar pune astfel bazele unei noi Ligi a 3-a, cu 6 serii.
Și problemele financiare îi fac pe oficialii cluburilor să ceară suspendarea definitivă a campionatelor în ligile inferioare, majoritatea echipelor fiind susținute de primării, care, acum, au mari probleme bugetare din cauza cheltuielilor din perioada pandemiei de coronavirus și a scăderii încasărilor.
La FRF urmează și o nouă discuție cu oficialii cluburilor din Liga 2 și Liga 3, pentru a pune la punct detalii cu privire la modul în care se va termina sezonul.
Șomajul tehnic în sport poate fi prelungit și după 15 mai
A mai rămas relativ puțin timp până când se încheie starea de urgență decretată din cauza pandemiei de COVID-19, iar un semn de întrebare care se pune este acela cu privire la formele de protecție socială pentru sportivi, în condițiile în care restricțiile în acest domeniu vor continua (așa cum se prefigurează).
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a declarat că este aproape de o decizie finală în privința acestui ajutor financiar viitor, după ce multe cluburi de fotbal au decis în această perioadă, în care activitatea sportivă a fost suspendată din cauza noului coronavirus, să își trimită jucătorii în șomaj tehnic.
”Decizia finală privind prelungirea șomajului tehnic și după 15 mai pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricții după data de 15 mai va fi luată după noi discuții cu partenerii sociali ai ministerului și va veni în decurs de o săptămână, a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru – potrivit Digi24. ”Se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricționate prin deciziile autorităților, în paralel lucrând și la o serie de măsuri de susținere activă a sectoarelor care își vor relua activitatea”, a mai declarat aceasta.