• Nu se vor mai da teze • Evaluarea Naţională începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie • Măsuri speciale de siguranţă în şcoli
Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, luni seară, că Evaluarea Natională va începe pe 15 iunie, iar Bacalureatul va începe pe 22 iunie cu probele scrise și va continua cu probele de competență. Cursurile rămân suspendate, însă continua învățarea asistată de tehnologie. Elevii din anii terminali vor reveni la cursuri pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni de pregătire. Toate situațiile școlare vor fi încheiate cu două note, iar tezele nu se vor mai susține. Cursurile nu vor mai fi reluate în acest an școlar pentru majoritatea elevilor și studenților, a anunțat luni şi președintele României, Klaus Iohannis. Vor reveni la școală doar elevii din anii terminali (a VIII-a și a XII-a) în vederea pregătirii evaluării naționale, respectiv bacalaureatul, însă în anumite condiții. Studenţii îşi vor continua cursurile online, iar examenele se pot susţine şi online. „Priorităţile MEN sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situaţiei şcolare pentru toţi elevii şi susţinerea examenelor, cu păstrarea măsurilor de siguranţă.Am luat în calcul şi măsurile pe care state precum Italia, Portugalia, Ungaria, Letonia, Malta le-au luat în contextul pandemiei Covid-19. Pentru elevii fără posibilități, ministerul şi şcolile vor oferi calculatoare.Materia neparcursă în această perioada se va recupera în anul școlar viitor. Totodată, MEN va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conţinuturi care erau prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul şcolar urmator.”, a spus ministrul Monica Anisie.
În ceea ce priveşte reluarea activităţilor în cadrul unităţilor de învăţământ, ministrul a mai precizat:”Elevii din clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de ciclu profesional şi post-liceal, pot reveni în unităţile de învăţământ pe data de 2 iunie, doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezenţa la şcoală va fi opţională, iar decizia va aparţine părinţilor. În această situaţie însă, pregătirea elevului se va realiza în continuare în sistem online”.
Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul se vor susţine după noua programă transmisă.Pentru cei care susţin examenele de certificare, pentru învăţământul profesional şi profesional-dual, dar şi post-liceal, vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată.
În ceea ce priveşte examenele pe care le susţin cadrele didactice – adică titularizare, definitivat sau gradele didactice – acestea se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de siguranţă, iar Ministerul Educaţiei va comunica în scurt timp modalitatea de susţinere, dar şi calendarele.
,Referitor la măsurile de siguranță în școli, ministrul Monica Anisie a precizat:”Şi pentru că există o preocupare constantă referitoare la condiţiile de siguranţă în şcoli, vreau să clarific următoarele aspecte: vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranţă, în aşa fel încât să evităm orice risc de îmbolnavire.Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Sănătății, va elabora un ordin comun prin care vom stabili în mod clar toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ. În sala de clasă, igienizată după fiecare curs, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială. Repet: maximum 10 elevi într-o sală de clasă.
În plus, vă anunț că inspectoratele școlare vor pune la dispoziție un Telverde pentru orice întrebare sau nelămurire din partea părinților, a elevilor sau a cadrelor didactice pe această temă. În încheiere, vreau să subliniez că toate măsurile luate de Ministerul Educației și Cercetării respectă recomandările medicilor specialiști”.