Necesarul pentru consum al României va fi asigurat, chiar dacă producţia de cereale s-ar înjumătăţi

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că este prea devreme pentru a avansa o eventuală creştere a preţului pâinii în toamna acestui an din cauza secetei suprapuse pe criza generată de noul coronavirus. El susține că necesarul pentru consum al României va fi asigurat, chiar dacă producţia de cereale s-ar înjumătăţi.
„Este mult prea devreme să spunem dacă va creşte preţul pâinii, deoarece contează ceea ce se întâmplă în Europa şi la nivel mondial. În anii buni, când a plouat, producţia de grâu în România a fost de 7-8 chiar 9 milioane de tone de grâu, iar noi consumăm 2,5 milioane, maximum 3 milioane de tone. La porumb la fel, producţia a fost de 14-15 milioane de tone, iar consumul maxim este 7 milioane de tone. Şi dacă producţia s-ar înjumătăţi, necesarul pentru consum al României ar fi asigurat”, a declarat, duminică, la Digi 24, Adrian Oros, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta spune că acum sunt contraste în agricultură, pentru că sunt domenii unde se înregistrează stocuri foarte mari de produse şi din acest motiv recomandă consumatorilor să cumpere numai produse româneşti, „pentru ca aceste stocuri să nu fie irosite şi munca acestor ţărani să fie răsplătită”.
Întrebat de ce ar creşte preţul pâinii dacă există suficiente stocuri în România, Oros a spus că ar fi posibil din cauza modalităţii în care  sunt structurate agricultura şi industria alimentară românească.
„Structura agriculturii româneşti şi a industriei alimentare este de aşa natură. Jocurile preţurilor, mai ales la cereale, le fac marii traderi şi marii fermieri, iar Guvernul României poate interveni doar prin Rezervele de Stat. De aceea am fost nevoiţi să oprim exporturile şi de a-i aduce la aceeaşi masă pe aceşti traderi, de a negocia cu ei, în aşa fel încât să rămână suficiente rezerve în România, să avem pâine şi cereale, iar preţurile să nu crească. (…) Dacă am avea câteva zeci sau câteva sute de mii de ferme de familie în România nu am mai avea aceste probleme şi lucrurile le-am regla mult mai simplu şi asupra calităţii, şi asupra cantităţii şi asupra preţului. Încercăm să reparăm lucrurile, aşa cum le găsim încercăm să le dregem”, a adăugat ministrul Agriculturii.