Chiar dacă nu este încă făcută publică, la FRF capătă contur tot mai mult o intenție de a discuta suspendarea tuturor campionatelor de la Liga 2 în jos!
În majoritatea ”grupurilor de lucru” de la Federație și ale membrilor afiliați, sunt tot mai multe voci care agrează/ susțin ideea ca întrecerile juniorilor republicani să nu mai continue,  securitatea jucătorilor juniori fiind greu de asigurat, în condițiile în care, la acest nivel, se joacă în condiții ”modeste” în multe locuri, un alt argument serios în această privință – a stopării întrecerii la juniori republicani- fiind acela că, deocamdată, nu este sigur nici când va fi reluată activitatea școlară! Iar dacă nu se găsesc soluții pentru școală, pentru fotbal nici atât…
Astfel, juniorii Petrolului, ai Astrei, ai CSM-ului și ai Petrosportului se pot pregăti de… vacanță de vară, la nivelul competițiilor organizate de FRF, în timp ce Asociația Județeană de Fotbal Prahova a anunțat că nu va lua nicio decizie decât după ce va vedea care este poziția la nivelul întrecerilor federației.
În plus, Liga a III-a are tot mai puține șanse să se reia, și aici fiind foarte multe păreri ”pro suspendare”! Cauzele – lipsa finanțărilor de la primării, majoritatea cluburilor de la acest nivel fiind ”dependente” de bugetul autorităților locale, greu încercate în această perioadă; lipsa condițiilor de protecţie, din punct de vedere sanitar; perspectiva disputării partidelor fără spectatori (jocurile de la acest nivel fiind netelevizate, nu vor putea fi urmărite); dorința de a se ”îngheța” campionatul ar asigura locul în Liga a III-a și sezonul viitor- marele perdant al acestor probleme fiind, totuși, fotbalistul! Asta pentru că un singur meci oficial, sau niciunul, în unele cazuri, în decursul a 9 luni calendaristice (între noiembrie 2019, când s-a încheiat turul, respectiv august 2020, când s-ar putea relua întrecerea, cu un sezon nou) este foarte puțin pentru un fotbalist, care, în plus, în mare parte din această perioadă nici măcar nu s-a antrenat și, de asemenea, nu a fost plătit într-o perioadă mai mică sau mai mare din aceste 9 luni! În plus, apar și probleme punctuale, în comunități unde au fost / sunt multe cazuri confirmate de coronavirus- gen Suceava, Deva- și unde va fi greu ca  să se  obțină avizul pentru organizarea de meciuri de fotbal, echipele adverse având, de asemenea, reticență în a juca partide în aceste zone!
Iar ”problemele” organizatorice, financiare, sunt cam aceleași și în ceea ce privește fotbalul feminin și futsalul, care, cel puțin la nivelul eșaloanelor inferioare și al juniorilor, par a avea ”soarta” pecetluită: tot înghețarea sezonului!
Săptămâna aceasta, FRF dorește să discute cu membrii afiliați cu privire la ceea ce va urma,  dar este clar că, în competițiile din România, organizarea, calificarea și responsabilitatea personalului nu sunt suficient de avansate încât să permită limitarea pericolului de infectare cu COVID-19! De fapt, nu doar în fotbal, ci în toată societatea! Măsurile de securitate despre care se vorbește în fotbalul european, pentru reluarea întrecerii,  sunt mai consistente decât putem oferi noi întregii societăți (numărul de teste pe care le va face Bundesliga, într-o zi, pentru a relua fotbalul profresionist în Germania, va depăși numărul de teste făcut în toată România, în aceeași zi)! Conform normelor impuse peste hotare, pentru reluarea fotbalului ar trebui făcută o testare a întregului personal din club cel puțin o dată pe săptămână  (la noi durează 3-5 zile să se obțină rezultatul la majoritatea testelor făcute în spitale), ar fi nevoie, pentru reluarea antrenamentelor de  dezinfectarea vestiarelor, sălilor de gimnastică / forță, dezinfectarea întregului echipament în permanență, înainte și după fiecare folosire, inclusiv mingile, jaloanele, porțile șamd, iar  la reluarea antrenamentelor colective și la meciuri se dezinfectează vestiarele înainte și după ce jucătorii intră acolo, doar valoarea testelor pentru detectarea Covid-19 fiind la nivelul milioanelor de euro pentru fotbalul nostru la nivelul primelor trei ligi, dacă ea se va face vreodată!
UEFA îndeamnă Asociațiile și Ligile Naționale să exploreze toate opțiunile posibile de a juca toate competițiile interne de top, oferind acces la competițiile de club UEFA pe cale normală. Cu toate acestea, UEFA subliniază că sănătatea jucătorilor, a spectatorilor și a tuturor celor implicați în fotbal, precum și a publicului larg trebuie să rămână principala preocupare în acest moment (…) lăsând astfel cale deschisă deciziilor punctuale luate de federații pentru ”înghețarea” întrecerilor pe anumite niveluri competiționale sau în totalitate!
Deja, în Olanda și Belgia, federațiile au anunțat înghețarea anului competițional inclusiv la prima ligă, în Anglia, federația a anunțat că Liga 5 s-a încheiat, în Scoția, federația a stopat definitiv acest sezon în toate campionatele, mai puțin prima ligă! Foarte probabil, România va urma și ea, deocamdată cu o parte dintre competițiile fotbalistice.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentInfomedica
Articolul următorNu era gata niciunul!