Deși nu sunt considerate persoane cu risc mai mare de îmbolnăvire, femeile însărcinate reprezintă o categorie specială în contextul pandemiei de coronavirus, având nevoie atât de sprijin moral, cât și medical pentru a trece cu bine de această perioada, potrivit MedLive.ro.De la apariția acestui nou tip de virus s-a dovedit faptul că femeile gravide, chiar şi când contractează virusul, dezvoltă forme ușoare ale bolii, fără complicații.Este firesc că în această perioada, poate mai mult că înainte, femeile însărcinate să aibă o mulțime de întrebări și chiar să se confrunte cu stări de teamă și anxietate.
Informarea corectă este esențială pentru depășirea obstacolelor și pentru a rămâne în siguranță în tot acest timp.
Pentru a veni în întâmpinarea femeilor însărcinate, medicul ginecolog Gheorghe Gică a răspuns celor mai frecvente întrebări venite din partea pacientelor, oferind cinci sfaturi de mare ajutor celor care urmează să nască în perioada următoare.
Iată care sunt recomandările medicului:
1. Continuă monitorizarea sarcinii. Poți merge în continuare la controalele periodice pentru efectuarea ecografiilor importante, morfologiilor fetale. Singură diferența stă în aplicarea unor măsuri suplimentare de protecție, precum purtarea măștilor și a mănușilor.
2. Rămâi în contact cu medicul. Aceasta este o recomandare general valabilă, nu doar în vremea pandemiei, însă în această perioada comunicarea cu medicul este necesară și pentru a limita contactul direct cu alte persoane. Astfel, la recomandarea medicului, se pot efectua mai mult vizitele în cabinetele medicale, în special pentru ecografii sau interpretări de analize. Însă, poți fi oricând în contact cu medicul prin intermediul consultațiilor online.
3. Păstrează distanță. Atunci când mergi la cabinetul medicului, evită aglomerația din zona de așteptare și, dacă este nevoie, așteaptă chiar în afară clinicii, în autoturism.
4. Urmează recomandările medicale. În ceea ce privește nașterea, nu există restricții impuse pe perioada pandemiei în ceea ce privește nașterea naturală sau cezariană. Ai încredere că recomandările medicului vizează sănătatea și siguranță atât a mamei, cât și a bebelușului.
5. Respectă regulile spitalizării.Dă dovadă de responsabilitate, mergi la spital doar atunci când este nevoie și comunica transparent cu personalul medical. Astfel, vei putea avea grijă atât de ține și de cel mic, cât și de cei din jur.