Violeta Stoica
Zeci de locuitori din Azuga afectați de alunecarea de teren produsă la finalul săptămânii trecute au la dispoziție, începând de ieri, 15 containere modulare care pot fi utilizate drept locuințe provizorii. Chiar ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost prezent în orașul de pe Valea Prahovei, alături de alți șefi din ministerul de resort, pentru a însoți convoiul utilitar ajuns de dimineață în zona afectată de ruperea unei părți a muntelui Sorica.
Cele 15 containere vor fi completate, potrivit reprezentanților autorității locale, cu alte cinci, astfel încât să poată fi amenajate pentru găzduirea a circa 80 de persoane care nu au unde să locuiască după ce pământul s-a prăvălit peste casele lor, iar apa pârâului le-a distrus ce mai rămăsese din gospodării. Containerele sunt prevăzute cu paturi, aragaz, cu radiatoare electrice, în fiecare dintre acestea putând locui patru persoane.
Problema este, însă, că aceste containere nu dispun și de toalete, ceea ce înseamnă că beneficiarii spațiilor de cazare aduse de la Guvern vor fi nevoiți să folosească la comun atât toalete, cât și dușuri. Tocmai de aceea, câțiva dintre proprietarii caselor distruse de alunecarea de teren au refuzat să locuiască în aceste containere, de teama infectării cu noul coronavirus.
30 de gospodării au fost răvășite aproape complet de alunecarea de teren care a blocat inclusiv albia pârâului Azuga, provocând și inundarea locuințelor. Din această cauză, au fost evacuate 125 de persoane, imediat după producerea dezastrului femeile și copiii fiind cazați într-o pensiune din oraș, iar bărbații în sala de sport a localității.
Vineri, 10 aprilie, un vuiet puternic a produs panică în zona străzii Umbroasa din orașul Azuga, în momentul în care o parte impresionantă a muntelui Sorica s-a prăbușit, pur și simplu, în valea pârâului Azuga.
Este una dintre cele mai mari alunecări de teren produse în județul Prahova, în afara zonelor deja cunoscute cu risc la asemenea fenomene. Deși au apărut informații că ruperea terenului ar fi fost provocată de defrișări, acest lucru nu s-a confirmat, pentru că – așa cum au precizat inclusiv reprezentanții Casei Regale a României, proprietara terenului respectiv – în zonă nu au mai fost realizate tăieri controlate de mai bine de 10 ani.