Producţia industrială a fost mai mică, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6% fiecare, în primele două luni din 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a informat ieri Institutul Naţional de Statistică, potrivit Agerpres.
Astfel, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2019, producţia industrială (serie brută) a coborât cu 2,6%, ca efect al scăderilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industria prelucrătoare (-1,9%) şi industria extractivă (-1,7%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, a fost în scădere cu 2,6%, ca urmare a diminuărilor înregistrate la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,6%) şi industria prelucrătoare (-2,6%). Industria extractivă a rămas la acelaşi nivel.
Conform datelor INS, în februarie 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 4,5%. Industria prelucrătoare a crescut cu 8%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 11,2%, respectiv cu 1,3%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,7%, creştere susţinută de industria extractivă (+4,4%) şi industria prelucrătoare (+0,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,8%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut în februarie 2020 cu 3,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,2%), industria prelucrătoare (-2,5%) şi industria extractivă (-1,2%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost în scădere în februarie 2020 cu 2,6%, din cauza diminuărilor consemnate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,1%) şi industria prelucrătoare (-3,2%). Industria extractivă a crescut cu 1,8%.
INS menţionează că nu a fost surprins în datele prezentate impactul crizei COVID-19.