Alex Călinoiu
Ajuns la un stadiu de realizare a construcţiei de aproximativ 70%, proiectul derulat de Consiliul Judeţean Prahova din fonduri europene pentru realizarea unui sens giratoriu la înălţime, la ieşirea din Ploieşti spre Păuleşti, stârneşte controverse în interiorul instituţiei. Săptămâna trecută, consilierii din opoziţie au anunţat că vor solicita o comisie care să monitorizeze întregul proiect, arătându-se îngrijoraţi că, din cauza amplorii, s-ar putea ca acest contract să nu se încheie până la termenul limită impus de UE, 31 decembrie 2015. Chiar dacă reclamaţiile de acum pot fi catalogate drept tardive, consilierii din opoziţie au criticat soluţia tehnică aleasă, explicând că, în viziunea lor, n-ar fi trebuit să fie ridicat un giratoriu suspendat, primul de acest gen din România, ci ar fi fost mult mai simplu să fie construit un pod normal, cu bretele de legătură.
Vineri, conducerea Consiliului Judeţean Prahova a răspuns criticilor, arătând că, încă de la demararea acestui proiect, în 2010, ambele variante au fost luate în calcul, însă experţii au recomandat-o pe prima, având în vedere că amprenta la sol este mult mai redusă, ceea ce a scăzut considerabil costurile pentru exproprierea terenului şi devierea reţelelor.
„O astfel de construcţie nu se face pentru azi, mâine sau peste şase luni, ea va dăinui zeci de ani. Traficul rutier a crescut exponenţial în ultimii zece ani pe DJ 102, pe ruta Ploieşti – Păuleşti, ca urmare a dezvoltării economice a acestei zone. Dacă valorile de trafic rămân în creştere, probabil că, în următorii doi ani, s-ar fi ajuns la un blocaj la intersecţia dintre DJ 102 şi DN 1B. Ce nu cred că ştiu consilierii care critică acum este că în perioada 2006-2007 a fost comandat un amplu studiu de circulaţie privind traficul din jurul municipiului Ploieşti. Acest studiu cuprinde o serie de soluţii, unele dintre ele implementate, cum sunt construirea DJ 236 în nordul Ploieştiului pentru uşurarea accesului din DN 1 în DN 1B, lărgirea la patru benzi a podului de la Tătărani şi realizarea sensului giratoriu pe DN 1 la Bărcăneşti. Printre cele nerezolvate rămân intersecţia în discuţie, unde realizăm sensul giratoriu, ieşirea prin DJ 101 I spre Buda – unde Consiliul Judeţean s-a angajat să construiască un pasaj, şi rezolvarea problemei sensului giratoriu de la Metro, pentru care avem promisiuni că se va ocupa Ministerul Transporturilor. La ieşirea din Ploieşti spre Păuleşti, pasajul normal nu rezolva problema întoarcerii la stânga”, ne-a declarat, vineri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova – Radu Ionescu. Acesta a amintit că studiul de fezabilitate realizat iniţial cuprindea trei variante, prima fiind a unui giratoriu banal, la sol, la care s-a renunţat din start din cauza valorilor mari de trafic de pe DN 1B. Au rămas în discuţie celelalte două, adică giratoriul suspendat – care se şi construieşte, sau amenajarea unui pod peste drumul naţional. „Conform studiului de fezabilitate, pasajul denivelat simplu costa aproape 99 de milioane de lei, iar giratoriul suspendat aproape 77 de milioane. Studiul de fezabilitate a recomandat această variantă, pentru că ocupă o suprafaţă de teren mai mică şi asigură posibilitatea de întoarcere”, a mai explicat vicepreşedintele CJ, precizând că, la cealaltă variantă, ar fi fost nevoie de exproprieri suplimentare, pentru realizarea bretelelor de acces. În plus, ar fi fost nevoie şi de devierea mai multor reţele subterane, acestea fiind şi motivele pentru care experţii au considerat că acea variantă ar fi fost cu aproximativ 20% mai scumpă decât cea aleasă.
Este de aşteptat ca subiectul giratoriului suspendat să reapară în discuţie, la următoarea şedinţă a Consiliului Local, care va avea loc, foarte probabil, spre finalul acestei săptămâni. Rămâne de văzut dacă întreaga atenţie acordată acestui proiect are doar un substrat politic, de imagine, sau va contribui la urgentarea lucrărilor.