Având în vedere evoluția pandemiei COVID-19, UEFA a stabilit o videoconferință cu reprezentanți ai tuturor celor 55 de federații naționale, dedicată situației reprogramării tuturor partidelor din diferite competiții, care va avea loc astăzi, de la ora 13:00.
FRF va propune extinderea termenului de 30 iunie, stabilit de UEFA în data de 17 martie a.c., cu scopul de a se obține mai mult timp pentru finalizarea competițiilor interne. Termenul stabilit în prezent ca fiind cel mai apropiat pentru reluarea competițiilor fotbalistice din România este 16 mai 2020, dacă situația privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăți în jurul acestei date, fiind aproape sigur că actuala ”stare de urgență” se va prelungi.
Pe ordinea de zi a videoconferinței UEFA se află:
– Meciurile echipelor naționale programate în iunie;
– Competițiile europene intercluburi – posibilitățile de a le încheia pe cele din actualul sezon și impactul asupra celor din sezonul viitor;
– Situația contractuală a fotbaliștilor și perioadele de transfer;
– Licența UEFA și Fair-Play-ul financiar;
– Preliminarii EURO feminin ;
– Preliminarii EURO U21;
– Situația competițiilor selecționatelor de juniori, masculin și feminin, U17 și U19, precum și turneele internaționale de dezvoltare U16.
De asemenea, în cadrul videoconferinței se va analiza situația din fiecare țară în ceea ce privește competițiile naționale.
FRF a solicitat FIFA mărirea perioadei de transferuri
Federația Română de Fotbal a făcut deja un demers, solicitând FIFA modificarea perioadei de transferuri din vară, astfel încât un jucător să poate fi transferat doar după finalizarea sezonului competițional. În aceste condiții, integritatea competiției nu ar avea de suferit. Totodată, pentru a încuraja circulația sumelor de bani în fotbal, termenul limită de 7 septembrie, așa cum este el stabilit astăzi, se cere să fie extins până aproape de finalul anului. În caz contrar, s-ar înregistra foarte puține transferuri, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, ca urmare a faptului că piața de transferuri se contractă pe termen scurt, iar cluburile vor avea mai puține lichidități în prima parte a sezonului competițional.
Comisiile rămân suspendate
Având în vedere situația de urgență instituită prin Decretul prezidențial nr. 195/2020, precum și toate măsurile instituite prin ordonanțele militare 1 – 6, ședințele organismelor jurisdicționale ale FRF rămân suspendate pentru o perioadă nedeterminata, părțile din dosarele aflate pe rol urmând a fi citate pentru noile termene acordate în cauză, imediat ce va fi posibilă reluarea activității.
FRF și-a diminuat salariile, ”șomajul tehnic” în mare pericol
Criza care se prefigurează, cauzată de evoluția pandemiei COVID-19, i-a făcut pe cei din Federația Română de Fotbal să ia decizia ca, începând cu luna aprilie, toate salariile angajaților FRF, inclusiv din zona tehnică, să fie diminuate cu 20%.
”Federația Română de Fotbal consideră că e important ca în aceste momente să ofere o dovadă de unitate, solidaritate și înțelegere” – este mesajul celor de la FRF.
Dacă în Federație ”ai de luat”, cum se spune, la cluburi, mai ales cele din Liga a III-, situația este gravă, incertă, fără perspective. Asta după ce Ordonanța prin care Executivul a încercat să sprijine companiile și angajații cât durează starea de urgență pe care a decretat-o președintele a fost modificată încă o data, schimbându-se și articolul care se referea la sportivi. Aceștia, plătiți în mare majoritate prin Contracte de Activitate Sportivă (CAS-uri), nu se mai încadrează în noțiunea de ”șomaj tehnic”; ci vor trebui să se adreseze AJPIS-urilor (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială) județene pentru a primi acest ”ajutor social”! Desigur, situația se mai poate schimba, ultima perioadă fiind plină de contradicții și schimbări.