La Ploieşti, olimpici în tehnologiile de vârf se alătură eforturilor de protejare a medicilor aflaţi în linia întâi a luptei împotriva coronaviruslui
Luiza Rădulescu Pintilie
Am scris nu o dată despre performanţele naţionale şi internaţionale obţinute în domeniile informaticii şi roboticii de către tineri olimpici ploieşteni, dar şi despre faptul că ei aparţin generaţiei care ne „ leagă” de un viitor care nu poate fi conceput în afara calculatorului şi a diverselor tehnologii de vârf, cu aplicabilitate directă în viaţa fiecăruia dintre noi. De data aceasta, argumentul pe care îl aducem e mai mult decât elocvent şi , fără a folosi cuvinte mari, el face trimitere la implicarea unor asemenea tineri în eforturile de protejare a corpului medical aflat în prima linie a luptei pe viaţă şi pe moarte dusă în aceste zile, şi în România, şi în Prahova- la fel ca în lumea întreagă- împotriva noului coronavirus. Să ne explicăm. Tineri liceeni ai Colegiului Naţinal „I.L. Caragiale” Ploieşti, membri ai echipei de robotică infO (1) Robotics, în colaborare cu echipa BraveBots de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul „ din Ploieşti şi o firmă-DecoRAM- specializată în printarea 3D au început realizarea de viziere pentru personalul medical- componente esenţiale ale echipamentului de protecţie, care le protejează întreaga faţă. De altfel, zeci de asemenea viziere au ajuns deja în câteva puncte „cheie” din reţeaua medicală prahoveană:Direcţia de Sănătate Publică Prahova- care a aprobat modelul propus, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti ( 35 bucăţi), Spitalul de Pediatrie Ploieşti( 5 bucăţi), Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Ploieşti (5 bucăţi).
După cum ne-a precizat Tudor Avram, co-mentor al echipei infO (1) Robotics, în prezent au la dispoziţie un număr limitat de imprimante 3 D şi materiale necesare, de aceea apelul lor se îndreptă către toţi aceia care se pot alătura acestui efort. După cum ne-a mai precizat interlocutorul nostru, circa 1oo de viziere pot fi realizate în aproximativ 5 zile, dar pe măsură ce resursele disponibile – de materiale şi de personal cresc- numărul produselor finite creşte de asemenea. „Echipa noastră, împreuna cu DSP Prahova, va coordona producția şi distribuirea vizierelor în centrele medicale, în perioada următoare!Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta prin următoarele mijloace:pe pagina noastră de Facebook: InfO1 Robotics; la numărul de telefon 0726229698 (Tudor Avram – mentor al echipei) – inclusiv pe whatsapp; la adresa de email info1robotics@gmail.com”, scrie în apelul lansat de către membrii echipei infO (1) Robotics , un apel care sperăm să determine, cât mai repede, o strângere a rândurilor într-un proiect a cărei utilitate nu credem că mai trebuie explicată, atât timp cât din mai toate spitalele din ţară sunt semnale că medicii nu dispun de echipamentul care să îi protejeze, dovadă numărul îngrijorător de mare al îmbolnăvirilor sau indisponibilizărilor din rândul acestora.
„Avem nevoie urgent de folie de policarbonat transparentă, de până la 0.8 mm grosime, din care se face viziera la imprimanta 3D” e , de asemenea, un apel care a pornit spre toţi cei care îl pot susţine. Directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Ploieşti, dr.Georgeta Hanganu, a exprimat ,deja, în numele colectivului pe care îl coordonează, într-un mesaj postat pe facebook, mulţumirile sale grupului de tineri care şi-a asumat în aceste zile o asemenea importantă misiune. De asemenea, sunt multe reacţiile de apreciere şi din partea comunităţii. Vrem să credem că nu vor întârzia şi gesturile concrete ,de susţinere reală, a acestui prouect , astfel încât să poată fi realizate cât mai multe viziere de protecţie pentru personalul medical. Numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti ar fi nevoie de aproximativ 10000 de asemenea viziere, potrivit aceluiaşi apel la care ne-am referit.