Numărul infracţiunilor a crescut rapid în timpul pandemiei de COVID-19, dat fiind că infractorii şi grupările de crimă organizată îşi adaptează rapid metodele la noua conjunctură, atrage atenţia Europol, într-un raport publicat ieri la Haga, transmite dpa, preluată de Agerpres.
Anchetatorii au identificat o înmulţire a cazurilor de cibercriminalitate, fraude, furturi şi falsificări. Raportul consemnează o creştere considerabilă a vânzărilor de articole contrafăcute, printre care măşti de protecţie, geluri dezinfectante şi medicamente, de la izbucnirea crizei.
În luna martie, au fost confiscate circa 34.000 de măşti chirurgicale contrafăcute, într-o operaţiune la nivel global împotriva medicamentelor contrafăcute, printre care se numără antivirale, antipaludicul chlorchină şi vitamine, a indicat Europol.
‘Astfel de activităţi infracţionale pe timpul unei crize sanitare sunt deosebit de periculoase şi pot ameninţa vieţi umane’, a subliniat directoarea Europol, Catherine De Bolle. Europol avertizează şi asupra infractorilor cibernetici, mai ales având în vedere că mulţi oameni lucrează acum de la domiciliu, unde conexiunile de date şi reţelele pot fi mai puţin sigure.
Totodată, Europol anticipează o creştere rapidă a cazurilor de fraudă. ‘Escrocii îşi adaptează foarte rapid metodele obişnuite şi exploatează temerile şi îngrijorările victimelor în timpul crizei’, subliniază raportul menţionat.