N. Dumitrescu
Înființat din data de 22 martie, Call-Center-ul destinat persoanelor în vârstă din Ploiești care au nevoie de ajutor și-a extins numărul de telefoane la care se poate cere sprijin. Astfel, Administrația Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești – instituția care a dispus înființarea acestui Call-Center – a anunțat că pune la dispoziția persoanelor interesate următoarele numere de telefon: 0749.149.966; 0749.149.969; 0751.107.674; 0756.140.759. ”Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, fără susținători sau alte forme de ajutor precum și cele aflate în autoizolare la domiciliu, aflate în evidențele Direcției de Sănătate Publică Prahova, cărora le facilităm procurarea, din fondurile acestora, a alimentelor și a medicamentelor de strictă necesitate în această perioadă, pot apela aceste numere de telefon, de luni până sâmbătă, între orele 8.30-15.30. Aceste numere sunt destinate doar persoanelor care au domiciliul legal pe raza municipiului Ploiești”, au precizat reprezentanții ASSC Ploiești. Decizia înființării acestui centru de apel a fost luată având în vedere una dintre obligațiile impuse autorităților locale, respectiv de a identifica și de a ține evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora, Call-Centerul menționat urmând să funcționeze pe perioada existenței stării de urgență.
De asemenea, având în vedere noile decizii luate la nivel național privind restricțiile de circulație a persoanelor, la Ploiești s-a luat hotărârea introducerii unui nou interval orar pentru desfăşurarea transportului în comun de călători, care să corespundă cu cel în care persoanele cu vârsta peste 65 de ani au voie să iasă din casă. Astfel, în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Ploiești s-a aprobat desfășurarea transportului public după următorul program: dimineața între orele 5.30 – 9.00, înainte de prânz între orele 11.00 – 13.00, după prânz între orele 14.30 – 19.30, iar seara între orele 21.00 – 23.30. În intervalele de timp menționate, circulația mijloacelor de transport se va face cu frecvența programului normal.
De adăugat că și actorii Teatrului ,,Toma Caragiu” au luat inițiativa de a veni în ajutorul ASSC Ploiești, în vederea sprijinirii celor mai în vârstă locuitori din Ploiești. Confirmarea a venit chiar de la directorul instituției de cultură, Mihaela Rus, care a anunțat că actorii ploieșteni vor încerca să le țină de urât, telefonic, vârsticilor care sunt singuri și nu au cu cine să vorbească pe perioada cât vor trebui să stea mai mult în casă.
La Câmpina, bătrânii și persoanele izolate
la domiciliu care nu au niciun venit
vor primi un „coș zilnic” de la autorități
Primăria Câmpina a anunțat că a luat hotărârea de a menţine decizia acordării de sprijin persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani și sunt fără susţinători sau altă formă de ajutor, în vederea reducerii expunerii lor în afara locuinţei. Astfel, produsele necesare acestora vor fi achiziţionate de către reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială, doar cu fondurile proprii ale solicitanților. ”În cazul în care există solicitanţi despre care în urma unei anchete sociale reiese faptul că nu dispun de fonduri proprii, Primăria Câmpina îi va sprijini cu cumpărături de strictă necesitate ce vor fi plătite din Fondul de Rezervă al municipiului. Astfel, a fost luată decizia alcătuirii unui coş zilnic/ săptămânal care să meargă la persoanele vârstnice fără niciun fel de venit, coş pentru care detaliile vor fi stabilite în urma hotărârilor luate atât la nivelul Consiliului Local Câmpina, cât şi la nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă”, au precizat reprezentanții autorității locale din cel de-al doilea municipiu al județului Prahova. În context, s-a reamintit faptul că reprezentanții Direcţiei de Asistenţă Socială din Câmpina vor prelua datele în urma apelurile telefonice primite la Dispeceratul Poliţiei Locale Câmpina – la numerele de telefon 0244 332 420 și 0800 800 922 – și vor acorda sprijin și consiliere persoanelor în vârstă. ”În activitatea de preluare a apelurilor telefonice, de acordare de sprijin, consiliere şi aprovizionarea cu cumpărături, vor fi angrenaţi mai mulţi angajaţi ai Primăriei Câmpina, precum și cei de la Creşa Municipală, de la cabinetele medicale şcolare etc. Dorim, în acelaşi timp, să le mulţumim și acelora care s-au oferit să ni se alăture ca voluntari în acestă acţiune şi le transmitem că îi vom solicita negreşit, atunci când va fi necesar. La Dispeceratul Poliţiei Locale primim în continuare solicitări în vederea asigurării cumpărăturilor de strictă necesitate de la persoanele izolate la domiciliu, persoane care sunt verificate iniţial pe lista transmisă zilnic de către Direcţia de Sănătate Publică Prahova. În sprijinul ultimei categorii de persoane, reprezentanții de la Poliţia Locală Câmpina preiau lista de cumpărături şi banii de la solicitant, le transmit Direcţiei Asistenţă Socială – care se ocupă de cumpărături – şi se întorc pentru aprovizionarea solicitantului.La fel ca în cazul persoanelor vârstnice, persoanele izolate la domiciliu regăsite pe listele DSP Prahova și care în urma anchetei sociale rapide reiese că nu au venituri vor primi coşul zilnic/ săptămânal achiziţionat din Fondul de Rezervă al municipiului”, a mai anunțat Primăria Câmpina.