Ibuprofenul „ar fi de evitat și în România” în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde au fost tratați până acum cei mai mulți dintre pacienții români infectați cu noul coronavirus. Chiar dacă „nu există în acest moment dovezi clare” privind faptul că Ibuprofenul ar fi făcut mai mult rău decât bine în tratarea unor pacienți cu coronavirus din alte țări, așa cum a afirmat recent ministrul francez al Sănătății, medicul Adrian Marinescu spune că „în legătură cu Ibuprofenul au fost niște discuții și în cazul altor infecții virale”.
„Nu există dovezi clare că Ibuprofenul a făcut rău. Dar chiar dacă datele acelea nu sunt chiar precise, este o idee, o ipoteză de lucru”, afirmă Adrian Marinescu.
El subliniază însă că „Totuși, în legătură cu Ibuprofenul au fost niște discuții și în cazul altor infecții virale. Și atunci, ar fi bine de evitat și în România, pentru că suntem aliniați la ce fac cei de afară. Ar fi bine de evitat și de folosit un alt antiinflamator sau Paracetamol, dar nu Ibuprofen. Însă nu există niște dovezi foarte clare în momentul ăsta.”
Medicul Adrian Marinescu a ținut însă să precizeze că „În niciun caz poveștile acelea că italienii de asta au ajuns în punctul ăsta, că au luat Ibuprofen, nu se susțin, sunt cu totul alte lucruri la ei – populația este în vârstă, altă formă de virus, adică în niciun caz Ibuprofenul nu a schimbat situația din Italia.
Adrian Marinescu a explicat că, deocamdată, pacienții cu forme ușoare de infecție cu coronavirus sunt tratați cu Paracetemol în spitalele din România: „Într-o primă fază, pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați cu Paracetamol, care este un anti-termic, iar dacă este nevoie de antiinflamator, poți să ajungi la o variantă de cortizon. Antiinflamator este și Ibuprofenul, și Diclofenacul, și există și cortizon. Iar pentru formele medii și severe dăm și cortizon de la început.”
Administrarea de medicamente antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon) „ar putea fi un factor agravant al infectării” la bolnavii cu coronavirus, a avertizat sâmbătă ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, pe contul lui de Twitter, potrivit Le Figaro.
Reckitt Benckiser, producătorul Nurofen, cel mai cunoscut medicament care conține Ibuprofen, arată, într-o informare transmisă luni HotNews.ro, că „a luat la cunoștință faptul că, în prezent, pe rețelele sociale din Franța circulă mesaje care ridică îngrijorări cu privire la consumul de steroizi și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofen, pentru ameliorarea simptomelor de COVID-19”.
Reprezentanții Reckitt Benckiser afirmă că „siguranța pacienților este prioritatea noastră numărul unu. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, folosit în deplină siguranță ani la rândul, pentru reducerea febrei și ameliorarea durerilor. Produsele noastre care conțin ibuprofen sunt folosite cu rezultate bune de milioane de pacienți, din peste 40 de piețe și sunt disponibile ca medicamente fără prescripție medicală de peste 30 de ani. Toate medicamentele sunt strict reglementate, pentru a respecta cerințele autorităților locale din domeniul sănătății.”
Reckitt Benckiser adaugă că „Utilizarea în mod adecvat a Ibuprofenului și Paracetamolului este în continuare recomandată de cele mai multe dintre autoritățile europene din domeniul sănătătii, ca parte a tratamentului simptomatic al COVID-19. Reckitt Benckiser nu a luat la cunoștință de existența vreunei situații care să demonstreze că ibuprofenul are un efect advers negativ asupra pacienților care suferă de COVID-19.”
Reprezentanții Reckitt Benckiser mai spun că „vom continua să analizăm în mod activ orice raport pe care îl luăm la cunoștință și vom continua să colaborăm îndeaproape cu autoritățile de reglementare, pentru a îl evalua în conformitate cu procedurile de farmacovigilență stabilite”.
„Vom comunica orice informație sau recomandare suplimentară pentru utilizarea în siguranță a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene care ar putea reieși în urmă unei astfel de evaluări. La fel ca în cazul oricărui alt medicament, aducem în vedere pacienților și îngrijitorilor acestora să parcurgă cu atenție și să respecte instrucțiunile de pe ambalaj, precum și pe cele din prospect: informații pentru utilizator”, încheie reprezentanții Reckitt Benckiser.