Majorările salariale pentru unii salariați – „impact foarte mare pentru buget”
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că, în cazul mai multor categorii de bugetari, creșterile salariale aprobate recent s-ar ridica la 4,85 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un impact foarte mare, care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017.
“Impactul acestor măsuri este de 4,85 miliarde de lei. Este foarte mare, în condițiile respectării politicilor fiscal-bugetare și angajamentelor în acest domeniu. Mă refer aici, în principal, la ținta de deficit bugetar de 3%. Conform Constituției, orice creștere de cheltuială trebuie însoțită de o creștere corespunzătoare a veniturilor, justificată, sau de o reducere a altor cheltuieli. Aceasta este prevederea constituțională. Vom vedea ce formă va fi adoptată în Parlament și vom lua o decizie după aceea dacă o vom contesta sau nu la Curtea Constituțională”, a mai precizat Anca Dragu.
A crescut valoarea creditelor noi acordate populației
Creditele noi în lei acordate de bănci populaţiei au atins un nou vârf în perioada ianuarie-septembrie a anului curent, volumul total al finanţărilor noi cumulând 22,7 miliarde de lei, echivalentul a 5 miliarde de euro, arată datele Ziarului Finaciar, citând un raport al Bănci Naţionale. “Creditele noi pentru populaţie acordate de la începutul anului până la finalul lunii septembrie sunt cu 22% mai mari decât împrumuturile acordate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul este mult mai vizibil comparând cu primele nouă luni ale anului trecut. Astfel, faţă de intervalul ianuarie-septembrie din 2014 volumul creditelor noi acordate anul acesta este de aproape două ori mai mare. Aproape o dublare se remarcă şi faţă de primele nouă luni din 2008, anul de boom al economiei locale”, mai precizează sursa citată.
Bărbații, mai bine plătiți decât femeile
Diferența de salarizare orară brută dintre femei și bărbați este de 4,5% în România, fiind de patru ori mai mică decât media europeană, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene (CE), citat de Agerpres. „Potrivit unui studiu recent, publicat cu ocazia Zilei europene a egalității salariale, în România, diferența de salarizare orară brută dintre femei și bărbați este de 4,5%, în favoarea celor din urmă. Ea este de patru ori mai mică decât media europeană (16,7%), care favorizează și ea bărbații, valoarea maximă (28,1%) fiind înregistrată în Estonia. În ceea ce privește diferența anuală dintre câștigurile globale brute, defalcate pe sexe, incluzând muncile din gospodărie (cum ar fi întreruperea carierei pentru creșterea unui copil sau îngrijirea unei rude), România înregistrează o valoare în favoarea bărbaților de 26,9%, la o medie europeană de aceeași tendință de 39,8%”, se arată în document.