Comunitatea artiștilor plastici prahoveni a sărbătorit, ieri, 65 de ani de la înființarea Filialei Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici din România și 85 de ani de la înființarea Pinacotecii din Ploiești – cea care a stat la baza constituirii actualului Muzeu Județean de Artă ”Ion Ionescu-
Quintus”. Pinacoteca a luat ființă în noiembrie 1931, la inițiativa unor intelectuali ploieşteni, printre care s-au regăsit avocatul, omul politic şi colecţionarul de artă Ion Ionescu-Quintus (tatăl politicianului liberal Mircea Ionescu- Quintus), arhitectul Toma T. Socolescu, istoricul Dumitru Munteanu-Râmnic, și a funcționat în cadrul Aşezămintelor Culturale „Nicolae Iorga”, ce cuprindeau și Biblioteca populară „Nicolae Iorga”. De altfel, biblioteca a fost deschisă mai întâi în anul 1921, iar pe lângă aceasta, intelectualii vremii, îndrăgostiți de artă, au dorit să creeze şi o pinacotecă, proiectul fiind susținut și de autoritățile locale. Așezămintele Culturale primeau finanțare din partea primăriei, astfel putând fi achiziționate, pe lângă volumele ce îmbogățeau noua bibliotecă, și opere de artă.
În perioada 5-25 noiembrie 1931, s-a deschis Muzeul de Arte Frumoase din Ploieşti, la parterul bibliotecii care funcționa în Palatul Băilor Municipale. În documentele cu ajutorul cărora s-a reconstituit istoria muzeului este consemnat faptul că expoziţia de bază cuprindea 50 de lucrări originale în ulei, acuarele şi guaşe, 35 de gravuri, peste 70 de reproduceri color după pictura europeană şi 30 de mulaje de ghips după sculpturi de la Luvru (acestea din urmă nu mai există astăzi). Muzeul ploieștean se alătura altor instituții similare din România: Muzeul Brukenthal ( primul muzeu deschis oficial în România, în anul 1817), Pinacoteca Naţională, Muzeul „Theodor Aman”, Muzeul „Anastase Simu”, Muzeul „Toma Stelian”, pinacotecile din Cluj şi Iaşi etc. Spațiile în care erau expuse lucrările de artă din Palatul Băilor Municipale a devenit, cu timpul, neîncăpător, așa că muzeul a fost mutat în imobilul Primăriei Ploiești, situat în Piaţa Cuza. În 1943, muzeul a fost evacuat, dar s-a redeschis în 1948 în câteva săli de la parterul Primăriei oraşului. În anul 1956 a avut loc redeschiderea Muzeului Regional de Artă Plastică, în şapte săli din Palatul Culturii Ploieşti, la acea vreme instituția dispunând de peste 400 de lucrări. În 1969, autoritățile au atribuit ca sediu al Muzeului de Artă Ploieşti eleganta clădire din Bulevardul Independenţei nr. 1, ce a rămas până astăzi sediu al instituției. Edificiul, clasat ca monument istoric de categorie A, datează din 1885. Acesta fusese, inițial, locuința omului politic şi bancherului Ghiţă Ionescu (1833-1898), tatăl lui Ion Ionescu -Quintus, iar ulterior funcționase ca sediu al Prefecturii și al Consiliului Regional.
În 1984 a fost creat Complexul Muzeal Prahova, prin comasarea muzeelor de artă, istorie şi ştiinţele naturii, iar în 1990, prin decizie a Consiliului Judeţean Prahova, Muzeul Judeţean de Artă Prahova a fost reînființat. În anul 2005, instituţiei i-a fost atribuită denumirea de Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” – numele celui mai important ctitor al instituției, familia acestuia donând mai multe lucrări de artă muzeului, de-a lungul timpului. În prezent, Muzeul cuprinde peste 4000 de piese reprezentative pentru arta românească modernă şi contemporană, printre care se regăsesc și lucrările originale din colecția ințială a Pinacotecii – semnate de pictori precum Constantin Lecca, Gheorghe Tăttărescu, Theodor Aman, Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Mirea, Nicolae Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser.