• Jumătate dintre persoanele aflate în izolare la domiciliu au ieșit de sub monitorizare
Violeta Stoica
În județul Prahova au fost până ieri doar trei suspiciuni de infectare cu coronavirus. Primele două, săptămâna trecută – la Bărcănești și la Câmpina –, ambele cu rezultate negative în urma testării la Institutul Matei Balș din Capitală.
Ieri a venit și rezultatul primului test privind suspiciunea existentă la studentul din Republica Moldova, din fericire, și acesta a fost negativ. În situația în care și rezultatul celui de-al doilea test va fi negativ, se va lua măsura externării acestuia, dar va rămâne sub monitorizare la domiciliu.
Ieri, potrivit informațiilor oficiale, se mai aflau în izolare la domiciliu în județul Prahova 249 de persoane, sub monitorizarea medicilor de familie și a epidemiologilor de la Direcția de Sănătate Publică Prahova. Ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre cei care s-au aflat în autoizolare au trecut cu bine de cele 14 zile în care erau obligați să stea acasă.
Pe de altă parte, la nivelul Consiliului Județean Prahova s-a decis demararea procedurilor de achiziție în regim de urgență a unui aparat Real Time – PCR pentru diagnosticarea într-un timp cât mai scurt a posibilelor cazuri de coronavirus.
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a anunțat ieri că s-a decis declanșarea procedurii de achiziționare a unui echipament medical destinat diagnosticării rapide a infecțiilor cu coronavirus.
“În cel mai scurt timp posibil, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, probele de la suspecții de coronavirus vor putea fi analizate în doar șase ore, prin procedura Real Time – PCR, astfel încât să cunoaștem dacă o persoană este sau nu infectată cu Covid – 19! Vă voi informa prompt în legătură cu măsurile ce vor fi luate în continuare, la nivelul Consiliului Județean și al instituțiilor din subordine, pentru limitarea eventualei răspândiri a noului virus”, a precizat Bogdan Toader.
De altfel, președintele CJ Prahova a dispus o serie de măsuri în instituțiile subordonate Consiliului Județean. Astfel, au fost suspendate activitățile publice și cele private desfășurate în interiorul incintelor instituțiilor de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Prahova, respectiv la Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Centrul Județean de Cultură Prahova, Biblioteca Judeţeană ”Nicolae Iorga”.
S-a decis, de asemenea, suspendarea oricărei activități cultural-artistice, educative, religioase sau de altă natură în incinta sălilor aparținând Palatului Administrativ și Palatului Culturii.
Începând de ieri este obligatorie și dezinfectarea după fiecare utilizare a sălilor de ședință din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, în timp ce angajații administrației județene care asigură relațiile cu publicul, activitatea de registratură, cea de încasări și plăți, precum și cea din cadrul Biroului unic din subordinea Arhitectului Șef își vor desfășura activitatea cu respectarea măsurilor de protecție, respectiv mănuși și mască.
Transportatorii rutieri, verificaţi la dezinfectanţi
Angajații care au ca atribuții verificarea activității operatorilor de transport rutier vor identifica dacă operatorii de transport respectă regulile de igienă și protecție cu privire la dezinfectarea mijlocului de transport. Ceea ce înseamnă ca atât angajații firmelor de transport, adică șoferii de microbuze sau autobuze, cât și călătorii, să fie protejați cât de mult se poate de infectarea cu coronavirus.
Și angajații Consiliului Județean Prahova vor trebui să respecte măsurile de igienă, dar vor avea și obligația de a-și anunța telefonic șeful cu privire la apariția unei simptomatologii posibil legate de Covid-19 sau privind contactul cu persoane care vin din zonele aflate sub atenționare privind incidența cazurilor de Covid-19. Orice angajat care are simptome va rămâne la domiciliu și nu se va prezenta la serviciu.