Medicul Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, a declarat pentru AGERPRES că noului tip de coronavirus îi scade foarte mult capacitatea de infecţiozitate pe măsură ce creşte temperatura dincolo de 30-40 de grade.
„Sunt o serie de date pe care le avem din studiile efectuate pe aceste virusuri, care fac parte din familia coronavirusurilor, şi în special pe studiile care provin din epidemia cu SARS din 2003. Se pare că această tulpină nouă este 80% asemănătoare ca secvenţă de genom cu acea tulpină anterioară şi atunci s-a arătat că acel virus are o capacitate de persistenţă pe suprafeţe undeva de la câteva minute – ore până la câteva zile, în funcţie de temperatura exterioară şi în funcţie de gradul de umiditate. Aşa încât la temperaturi apropiate de 4 grade şi cu nivel de umiditate crescut virusul persistă destul de mult, persistenţă care la temperatura camerei poate să ajungă până la 9 zile. Asta înseamnă 20-22 de grade. Pe măsură ce se creşte temperatura dincolo de 30-40 de grade, virusul îşi scade foarte mult capacitatea de infecţiozitate. Studiile acestea sunt efectuate pe mai multe tipuri de materiale sau suprafeţe – şi metal şi lemn şi sticlă şi plastic”, a explicat medicul.
El a afirmat că ar fi „speculativ” să se spună că vremea caldă ar putea să limiteze transmiterea virusului, însă există studii care susţin că o creştere a temperaturii poate să limiteze această transmitere. „În situaţia de faţă este speculativ să spunem că vremea caldă ar putea să limiteze transmiterea virusului prin faptul că îi scade infecţiozitatea, însă la baza acestei afirmaţii avem nişte rezultate din studii care susţin că într-adevăr o creştere a temperaturii poate să limiteze transmiterea. Inclusiv OMS a specificat că în momentul de faţă nu ştim şi nu putem să afirmăm cu tărie”, a mai spus Gheorghiţă.

Directorul medical al Spitalului „Victor Babeş”: Coronavirusul va deveni o infecţie oarecum frecventă şi obişnuită

Coronavirusul va deveni o infecție oarecum frecventă și obișnuită, a declarat medicul Simin Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”, la unul dintre comandamentele de urgență organizate de Primăria Capitalei, potrivit Hotnews. „Această boală e ca toate infecțiile obișnuite. Noutatea e că e un virus nou în circuitul uman. Deja a fost acumulată o experiență destul de bună legat de acest tip de infencție. S-a văzut că mortalitatea e destul de mică, singura chestie e că rata de infectare este destul de mare, dar există forme ușoare sau medii și lucrul acesta nu trebuie să ne panicheze. Va deveni o infecție oarecum frecventă și obișnuită”, a explicat medicul. Simin Florescu a recomandat populației să evite locurile aglomerate și să respecte normele de igienă. ”Ce se recomandă restului lumii în afara spitalelor e o atenție la igiena mâinilor, evitarea expunerii în locuri foarte aglomerate. În ceea ce privește călătorii care vin din zonele cu risc de infecție, ei trebuie să știe că dacă vin dintr-o zonă cu risc vor fi screenați și chiar dacă nu au contact cu anumite persoane, ei trebuie să ceară un sfat, există o linie telefonică și acum, pentru că dacă nu au niciun semn de boală, trebuie să rămână timp de 14 zile în carantină la domiciliu” , a explicat medicul.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Boala nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de tratament specific în acest caz, potrivit Hotnews. „Nu există niciun fel de tratament specific, dacă apar simptome se tratează simptomatic, adică febră, cefalee, lucruri de genul acesta se tratează simptomatic. Cazurile simple, uşoare sau formele medii se tratează în acest mod. Dacă apar cazuri complicate, atunci sigur că se instituie măsuri de terapie intensivă, dar nu este cazul unor astfel de măsuri”, a explicat Alexandru Rafila. El a arătat că boala se transmite prin intermediul secreţiilor respiratorii. „Contactul direct înseamnă un contact apropiat cu o persoană care este infectată. Boala nu se transmite prin atingere, se transmite prin intermediul secreţiilor respiratorii, ceea ce poţi prin atingere – contactul cu o suprafaţă care a fost contaminată cu secreţii provenind de la persoana respectivă cu puţin timp în urmă prin intermediul mâinilor. Avem o obişnuinţă să punem mână pe faţă, să punem mâna la gură şi atunci să ne infectăm. (…) Nu există purtători ai virusului, există persoane infectate şi persoane neinfectate. În cele 14 zile de monitorizare vom afla răspunsul dacă într-adevăr există…”, a susţinut reprezentantul Societăţii Române de Microbiologie.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAnunţ de presă
Articolul următorVorbe înțelepte