George Marin
Trei succese din patru posibile au înregistrat pugilistele ploieștene la Cupa României, competiție care s-a disputat la Buzău într-un anonimat aproape desăvârșit și într-o organizare nu prea grozavă. Găzduită în sala de sport a liceului „Henri Coandă”, mai spre marginea orașului – sala „Romeo Iamandi” fiind ocupată de Eurovision – gala finală a competiției a avut ca spectatori mai mulți părinți și rude ale pugilistelor.
Prima dintre ploieștene a urcat în ring Luciana Petrache (CS Petrolul Ploiești, antrenor Leontin Sandu). Zgândărită de doi pumni trimiși de adversara sa, Luciana nu a mai stat pe gânduri și a declanșat avalanșa de pumni la corp și la cap. Arbirul de ring, băimăreanca Panseluța Bellà, a amânat exagerat de mult numărătoarea oponentei Lucianei. A făcut-o abia după 1 minut și 10 secunde de la primul gong și a consfințit victoria prin abandon a fetei noastre.
Geanina Bănică a fost prima din cele trei eleve conduse la ring de antrenorii Titi Tudor și Adrian Pîrlogea (CSM Ploiești). Din păcate, deși a luptat cu o inimă cu adevărat făcută pentru box, lovind aproape în același ritm cu adversara, una cu o experiență net superioară, Geanina nu a putut stăvili loviturile primite.
Cel mai „greu” meci l-a avut Isabela Pîrvu. Cum sportivele se cam cunosc între ele, adversara din finală nici nu a mai urcat pe ring.
Ultima dintre fetele de la CSM, Lidia Botică, a avut nevoie de doar 6 secunde pentru a trimite o directă de stânga în fața adversarei, ceea ce a atras fireasca numărătoare. În secunda 18, arbitrul de ring a fost nevoit să procedeze la a doua numărătoare, prilejuindu-i Lidiei o victorie rapidă.
Câteva considerații trebuie făcute la încheierea competiției. Dintre cele 15 meciuri finale la cadete și 12 la junioare, doar 5 s-au terminat cu decizie după încheierea celor 3 runduri. Din restul de partide, mai puțin cel al Isabelei, 5 s-au încheiat prin abandon sau superioritate tehnică în rundul secund, celelalte fiind oprite în primul rund. Ceea ce spune totul despre calitatea generală a competiției, și, implicit, despre nivelul de pregătire a unor competitoare.
Mai mult, subsemnatul a fost martor la un record demn de Guiness Book: aruncarea prosopului în secunda imediat următoare a primului sunet de gong! Mărturisesc că este prima dată, în mai bine de 50 de ani de când asist la box, când mi s-a întâmplat să văd așa ceva! Normal că m-am frecat la ochi, crezând că visez. Nu a durat prea mult, că istoria s-a repetat!!! Pentru ce ați aruncat prosopul, domnilor antrenori? Pentru ce le-ați prezentat pe ring, dacă nu ați oferit fetelor posibilitatea să schimbe nici măcar un pumn? Cui a servit acțiunea dumneavoastră? Ce înțeleg fetele? Lângă mine s-a așezat, la un moment dat, una dintre fetele din Buzău, care, plângând, nici nu a vrut să meargă să își primească medalia. „M-am făcut de râs pentru că am fost abandonată. Antrenorul a aruncat prosopul” – s-a justificat ea printre lacrimi.
Lăsând deoparte marea de abandonuri, dintre partidele ajunse la final a atras o atenție deosebită partida dintre cadetele Carla Grancea (Târgu-Jiu) și Marinela Stîrceanu (Giurgiu). Ajutată și de evoluția bună a Carlei, Marinela a fost nevoită să ridice nivelul evoluției sale. Dacă la destule competitoare am observat necunoașterea unor elemente tehnice de bază, Marinela a avut o evoluție de-a dreptul încântătoare. A etalat pe ring unele lovituri pe care, de foarte multe ori, nu le mai vedem nici la băieți, la juniori sau chiar la tineret. O fată de urmărit, alături de ploieștenele noastre.
Rezultate
Categoria 41,5 de kilograme, cadete: Luciana Petrache b.ab.r.1 Ionela Sasu (Horezu) – în finală;
Categoria 59 de kilograme, cadete: Geanina Bănică b.ab.r.1 Ioana Teleman (Tulcea) – în semifinală și p.inf.tehnică, r1 Maria Alexoaie (Botoșani);
Categoria 63 de kilograme, junioare: Isabela Pîrvu b.p. Georgiana Prisăcariu (Botoșani) – în semifinală și w.o. Alina Alexandra Crețu (Tulcea);
Categoria +80 de kilograme, junioare: Lidia Botică b.ab.r.1 Alexandra Vișan (Buzău) – în semifinală și b.ab.r.1 Karina Donisă (Botoșani).