• Un bărbat și o femeie au ajuns cu suspiciune de Covid-19 la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești
• La Bușteni, intenția de a crea un spațiu de carantinã a creat panicã printre locuitorii orașului
Violeta Stoica
Două dintre cele 200 de persoane domiciliate în județul Prahova autoizolate la domiciliu după întoarcerea din zonele afectate de apariția coronavirusului au pus pe jar, ieri, echipele medicale care au sarcina de a interveni în situația apariției unei suspiciuni de îmbolnăvire.
La Bărcănești, unde era izolat la domiciliu tânărul de 33 de ani întors din Italia, o autospecială SMURD l-a preluat într-o așa numită “izoletă”, iar echipele îmbrăcate în combinezoane speciale l-au ridicat și, ulterior, l-au transportat la izolatorul special amenajat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Și o tânără de 19 ani, care a plecat în Italia pe data de 21 februarie și s-a întors în țară pe 24 februarie, care avea deja simptome înainte de a ieși din România, a ajuns la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Protocolul în astfel de cazuri este cel stabilit prin ordin al ministrului Sănătății, care prevede – după izolarea persoanei cu suspiciune de coronavirus – recoltarea de exudat și, ulterior, transmiterea probei la Institutul Matei Balș. Dacă rezultatul este pozitiv, orice persoană confirmată cu coronavirus va fi transportată într-unul dintre centrele special destinate pacienților infectați, cel mai probabil la Matei Balș.
Potrivit directorului DSP Prahova, Dan Ioniță, vor fi făcute publice rezultatele analizelor ce vor fi efectuate la Matei Balș în cele două cazuri de suspiciune provenite din Prahova.
Primarul din Bărcănești, Valeriu Lupu, a făcut apel la locuitorii comunei să respecte indicațiile personalului medical în privința suspiciunii de coronavirus la bărbatul întors din Italia.
“Facem apel la cetățenii comunei Bărcănești să respecte indicațiile autorităților, să păstreze o distanță de siguranță de minimum 20 de metri față de locuința persoanelor unde se desfășoară ancheta epidemiologică și să nu fie afectată în niciun fel intervenția autorităților”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Primăria Bărcănești.
Ieri după-amiază, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, se aflau în carantină 99 de persoane la nivel național, plus alte 7.174 de persoane – în izolare la domiciliu, dintre care aproape 200 din județul Prahova.
Pe de altă parte, și la Bușteni s-a creat o stare de panică, generată de o decizie a Instituției Prefectului Prahova, condusă de Cristian Ionescu, prin care s-a hotărât ca unul dintre spațiile de cazare din stațiunea montană să fie pus la dispoziția autorităților sanitare în caz de instituire a carantinei pentru persoanele cu suspiciune de coronavirus.
Ieri, în cadrul Consiliului Local Bușteni, a fost introdus chiar pe ordinea de zi a ședinței un punct suplimentar prin care se solicita interzicerea carantinării bolnavilor de coronavirus pe raza orașului Bușteni.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti au fost completate stocurile de dezinfectanţi şi de echipamente de protecţie
Ieri dimineață, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești au fost furnizate noi stocuri de dezinfectanți și de materiale de curățenie, precum și de echipamente de protecție pentru personalul spitalului și pentru pacienți (foto).
Astfel, cea mai mare unitate medicală din județul Prahova dispune acum de materiale sanitare și de protecție pentru personal pentru o perioadă lungă de timp, astfel că nu ar trebui să apară probleme în lunile următoare.
Aprovizionarea din timp cu aceste echipamente a fost benefică pentru spital, având în vedere că în prezent stocurile de astfel de materiale sunt aproape inexistente la furnizorii din țară, care se aprovizionează, la rândul lor, din alte state.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a dat publicității ordinul prin care se stabilește metodologia privind supravegherea sindromului respirator acut cu noul coronavirus. Astfel, caz suspect este considerat pacientul cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia din următoarele simptome: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației – creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare și în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul dintre următoarele criterii epidemiologice: a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 sau a avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă / alte zone afectate cu coronavirus COVID-19.
Pe de altă parte, aceeași metodologie prevede pașii care trebuie făcuți atunci când la medicii de familie, la unitățile de primiri urgențe sau la secțiile de boli infecțioase se prezintă persoane cu suspiciune de coronavirus.
În cazul unor simptome asemănătoare celor precizate pentru coronavirus, care pot fi similare celor de gripă sezonieră, apărute la persoane care nu au avut legătură cu zonele expuse sau care nu au avut contact direct sau indirect cu persoane infectate, cel mai simplu este să se apeleze la medicul de familie. Dacă medicul de familie ajunge la concluzia că există o suspiciune de coronavirus, acesta raportează la DSP imediat, telefonic, setul minim de date pentru cazul suspect; izolează imediat cazul suspect, îi aplică mască pe nas și gură și îl trimite imediat, cu ambulanța, la cel mai apropiat spital de boli infecțioase.
Dar, pentru că mulți dintre bolnavi vin pe picioarele lor direct la Unitatea de Primiri Urgențe, ocolind medicul de familie – situație în care apar aglomerațiile nejustificate din UPU – situația se schimbă. Dacă, în urma consultului medical, pacientul este suspectat de infectare cu coronavirus, acesta este imediat izolat, este anunțată Direcția de Sănătate Publică despre suspiciune. Ulterior, după izolarea cazului (fie la Secția de Boli Infecțioase de la Movila, fie în izolatorul special amenajat în UPU), sunt recoltate probele biologice și transmise laboratoarelor specializate, în cazul județului Prahova – la Institutul Matei Balș.
Până la aflarea rezultatului, persoana suspectată de coronavirus rămâne în izolator. Dacă rezultatul este pozitiv, pacientul este transportat de urgență într-una dintre locațiile stabilite de autoritățile competente, în cazul județului Prahova, aproape cu siguranță la Matei Balș.
Linie verde pentru informare privind prevenirea infectării cu virusul COVID – 19
La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Astfel, cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358, astfel încât numărul unic de urgență 112 să fie folosit doar pentru situații de urgență reală.
Programul de funcționare al acestei linii telefonice este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.