Violeta Stoica
Mai este puțin și va începe din nou isteria căpușelor, insectele care pot provoca mari probleme de sănătate celor pe care îi atacă. Deși este privită ca o simplă mușcătură a unei insecte iubitoare de sânge, căpușa poate să dea dureri de cap și la propriu și la figurat celor care îi pică victime.
Aproape jumătate dintre cazurile de infectare cu boala Lyme, ca urmare a înțepăturilor de căpușă, sunt confirmate, potrivit datelor oficiale publicate de către Institutul Național de Sănătate Publică.
Cel puțin la nivelul anului 2018, a fost o creștere a îmbolnăvirilor cauzate de mușcătura de căpușă, insectele care se găsesc în număr mare după perioade foarte călduroase în special în zonele înverzite, cum sunt pajiștile.
Potrivit unei analize date publicității anul trecut, în 2018 au intrat în sistemul național de supraveghere 1.190 de cazuri suspecte de boală Lyme, cu 42% mai multe comparativ cu 2017.
În Prahova, în același interval de timp, din totalul de 49 de suspiciuni, 26 au fost confirmate cu boala Lyme, plus alte patru care au fost clasificate în stadiul I al afecțiunii medicale.
Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul cazurilor confirmate în perioada de referință a însemnat 45% din numărul total al cazurilor intrate în sistemul național de supraveghere, cu 7% mai multe față de anul 2017.
Majoritatea cazurilor (90%) de boală Lyme intrate în sistemul național de supraveghere s-au aflat în stadiul I – Borrelioza Lyme incipientă, localizată, iar cele mai mari valori ale incidenței specifice pe grupe de vârstă s-au înregistrat la grupa de vârstă 5-9 ani, urmată de 25-34 ani.
În ciuda faptului că prezența căpușelor ar trebui să fie mult mai mare în mediul rural, s-a constatat că multe dintre persoanele intrate în sistemul național de supraveghere au avut domiciliul în mediul urban, probabil ca urmare a adresabilității mai mari către medicii specialiști din zona orașelor.
Cum se manifestă boala Lyme?
Stadiul I – Borrelioza incipientă, localizată ( la 509 cazuri din total, la nivel național) a avut ca simptome eritemul migrator, plus alte manifestări pentru cazurile aflate în primul stadiu al bolii – astenie ( la 24% dintre cazuri), mialgii 16%, cefalee 14%, artralgii 14%, febra 8%, redoare de ceafă 2%, limfocitom borreliozic 0,4% .
Limfocitomul borreliozic a fost menționat pentru doi adulți din grupele de vârstă 35-44 ani și, respectiv, 55-64 ani. Localizarea a fost menționată pentru un singur caz – în regiunea lombară dreaptă, acesta arpărând la un bărbat care lucrează în silvicultură.
Stadiul II – Borrelioza Lyme diseminată, la 42 de cazuri confirmate, reprezentând 7% din numărul total de cazuri confirmate/probabile. În aceste cazuri au fost manifestări musculo-scheletale – atacuri scurte, recurente, timp de săptămâni/luni sau tumefierea uneia sau mai multor articulații: la 43% și artrita cronică la nivelul uneia sau mai multor articulații: 14%. De asemenea, s-au remarcat și manifestări neurologice – radiculo-neuropatii: 14%, paralizie de nerv facial: 5%, encefalo-mielita: 5%, meningita aseptică, limfocitară: 2% (1 caz). Alte trei cazuri au întrunit criteriile clinice și de laborator pentru Neuroborrelioza incipientă.
Stadiul III – Borrelioza Lyme cronică, cu 11 cazuri confirmate, reprezentând 2% din numărul total de cazuri confirmate/probabile, manifestată prin artrita Lyme: 36%, acrodermatita cronică atrofică: 9%, sindroame neurologice cronice și encefalopatia Lyme – 18% (2 cazuri).