V. Stoica
Pesta porcină africană face ravagii la mistreții de pe fondurile de vânătoare din Prahova, zeci de cadavre de porci sălbatici fiind descoperite în ultima perioadă în pădurile județului.
Potrivit ANSVSA, în prezent, în județul Prahova sunt nouă focare active de PPA în gospodăriile populației și 108 cazuri la mistreți.
Ieri, prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, a convocat din nou, în ședință extraordinară, Centrul Local de combatere a bolilor Prahova, ca urmare a confirmării mai multor cazuri de pestă porcină africană pe raza județului, în urma unor analize de laborator efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.
Membrii Comitetului local de combatere a bolilor au aprobat hotărâri și programe de măsuri privind combaterea pestei porcine africane pe mai multe fonduri cinegetice de pe teritoriul județului, unde au fost găsite cadavre de porci mistreți la care s-a confirmat prezența virusului PPA: fondul de vânătoare 42 Malu Roșu – patru mistreți cu PPA găsiți morți, fondul de vânătoare 38 Bratia – nouă mistreți cu PPA găsiți morți, fondul de vânătoare 18 Măgureni – trei mistreți cu PPA găsiți morți, fondul de vânătoare 15 Mănești – un mistreț cu PPA împușcat și fondul de vânătoare 43 Lapoș – un mistreț cu PPA găsit mort
Totodată, au mai fost confirmate și două focare de PPA în gospodării, în localitățile Șoimari și Boldești-Scăeni.
Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului, în toate aceste cazuri s-au luat măsurile care se impun pentru restrângerea răspândirii pestei porcine africane.
Până la data de 13 februarie, au fost despăgubiți la nivel național 14.803 proprietari de animale bolnave sacrificate, valoarea totală a plăților fiind de 403.380.850 de lei. În Prahova, au fost plătite despăgubiri pentru 102 din cele 109 de exploatații afectate, în valoare de 466.960 de lei.
ANSVSA reamintește că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social, prin pagubele produse.