Constantin Dumitru – Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina.
„Cupa Muncii” şi înfiinţarea Uniunei Sportive Muncitoreşti / 1927
De curând s’a ţinut în Bucureşti conferinţa cluburilor sportive muncitoreşti din ţară afiliate la F.S.S.R. cu care ocazie s’a hotărât înfiinţarea Uniunei Sportive a Societăţilor Muncitoreşti din România cu sediul central la Bucureşti. Uniunea s’a afiliat „Uniunei Internaţionale Muncitoreşti de sport şi educaţie fizică”, cu sediul la Lucerna la care sunt afiliate uniunile muncitoreşti din 23 de ţări din Europa. S’a ales următorul comitet de conducere: Preşedinte activ Dr. Al. Lucian; Preşedinte administrativ I. Mirescu; Vice-preşedinte Rosnovanu Theodor; Secretar general Odisie Pârvulescu; Faţă de cele scrise în diferite ziare cu privire la intenţiunea de a scinda F.S.S.R. prin constituirea Uniunei Muncitoreşti, comitetul central ţine să facă cunoscut pe această cale că versiunile acestea nu corespund adevărului. Scopul acestei uniuni este: de a stimula şi promova printre muncitori numai sportul amator, de a contribui prin toate mijloacele de care dispune la crearea de noui cluburi sportive muncitoreşti în toată ţara şi de a stimula printre muncitori întrebuinţarea timpului liber prin practicarea sportului. De a susţine şi apăra interesele comune ale societăţilor sportive muncitoreşti faţă de organele oficiale respective. (8 martie 1927).
„Cupa Muncii”: Sportul Munc. Bucureşti bate Sportul Muncitoresc Câmpina (1-0) / 1929
„Duminecă 7 Iulie 1929, Sportul Muncitoresc din Bucureşti, se deplasează la Câmpina pentru a disputa un match cu echipa muncitorilor pentru „Cupa Muncei”. Începând din anul acesta, ea se va disputa între toate echipele muncitoreşti din regiunea Muntenia. Aceste întâlniri sunt premergătoare disputelor sportive ce se vor inaugura în toamnă, cu ocazia deschiderii stadionului muncitoresc din parcul Veseliei. Matchul de football de la Câmpina va fi completat şi cu trei probe atletice şi anume: 100 metri viteză, 4X100 ştefetă şi 1500 metri fond. Probele atletice se dispută pentru cupa de atletism a grupului parlamentar. Graţie preşedintelui, d-l M. Niculescu, care a depus o activitate neobosită, Sportul Muncitoresc are actualmente un antrenor d-l Rumppell”. (4 iulie 1929). „Duminecă 7 Iulie 1929, la Câmpina, s’a jucat un match de football între echipele Sportul Muncitoresc Bucureşti şi Sportul Muncitoresc Câmpina, pentru cupa „Muncii”. Matchul începe la ora 5.30 sub conducerea d-lui Petre Greculescu. După un joc aprig în minutul 35 Husti, dela Bucureşti, shootează iar portarul Câmpinei nu poate opri balonul, aşa că prima repriză se termină cu 1-0 pentru bucureşteni. În a doua repriză jocul este lipsit de faze importante şi se menţine rezultatul. Sportul Muncitoresc Bucureşti este deţinătorul cupei „Muncii” pe anul 1929. Dela învingători s’au remarcat: Andrei Gheorghe, Fruţii, Făgăraş, Molnar, iar dela învinşi: Luca, Marola şi Bresco. În pauza matchului s’a disputat cupa „Grupului Parlamentar Socialist” pentru atletism, care a fost câştigată definitiv de atleţii Câmpinei”. (M. Niculescu – 9 iulie 1929).
Câmpina – în jocuri amicale / 1929
Venus Câmpina – Tricolorul Ploieşti 5:4. „Duminică 30 Iunie 1929, Tricolor, campioana categoriei I sub-regionala Ploeşti, a susţinut un match amical cu puternica grupare câmpineană „Venus”. Negrii au furnizat o partidă strălucită. Tricolor a prezentat pe teren o echipă din care lipseau Corvin, Lang şi Şerbănescu. În prima repriză „Venus” marchează patru puncte, prin Marinaru, Giumbo, Gheler şi Rigu în timp ce Tricolor marchează două prin Dragomirescu şi Frunză. După pauză Venus marchează încă un goal prin Marinaru, iar Tricolor încă două prin Dragomirescu şi Anastasescu. Venus a condus aproape tot timpul matchului. Dela Venus întreaga echipă a jucat bine, iar dela Tricolor: Dragomirescu, Frunză şi Anastasescu”. (6 iulie 1929). Venus Câmpina – Generala Bucureşti 2:1. „Duminecă a avut loc pe terenul sportiv „Venus” matchul care s’a terminat cu victoria câmpinenilor. Cu toate că Venus a presat aproape tot timpul matchului nu a putut să înregistreze un scor mai mare datorită în bună parte portarului care a apărat foarte multe mingi periculoase. Generala marchează primul goal prin Tiganu, apoi Venus egalează dintr’un penalty prin Gumbo. Primul mi-temps se termină la egalitate, pentru ca apoi în cel de al doilea Venus să ridice scorul la 2 prin Marinaru. De la Venus s’au relevat: Lucian care se găseşte într’o formă excelentă, Horjea şi Focşeneanu, iar dela Generala: Wiesman, Matei, Ţuţu şi portarul. Arbitrajul d-lui Filipescu corect”. (20 iulie 1929).