Mai mulţi responsabili ai Naţiunilor Unite au declarat că, în cazul în care continuă luptele, regiunea Idlib din nord-vestul Siriei s-ar putea transforma într-un cimitir, notează Milliyet, citat de Rador şi Hotnews.
Jens Laerke, de la Biroul pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar din cadrul Naţiunilor Unite, a subliniat că de la începutul lunii decembrie, 700.000 de persoane, majoritatea copii şi femei, au fugit din calea luptelor.
„Este cel mai semnificativ val migrator înregistrat în Siria până acum”, a precizat acesta.
În timp ce forţele guvernului sirian, sprijinite de aviaţia rusă, avansează spre nordul Siriei pentru a ocupa poziţiile pe care opoziţia le deţine lângă Idlib şi Alep, civilii care fug din calea războiului se îndreaptă spre frontiera cu Turcia.
Din cauză că regimul sirian a atacat în ultimele două săptămâni armata turcească iar Turcia a deschis focul asupra forţelor regimului, drept răspuns, civilii care trăiesc în regiune s-au văzut prinşi în mijlocul conflictului.
Potrivit responsabilului ONU, în cazul în care continuă luptele, din regiunea Idlib, inclusiv din centrul oraşului, s-ar putea refugia încă 280.000 de persoane.
„Ne confruntăm cu cel mai mare val de persoane dislocate din lume şi este obligatorie încetarea imediată a conflictelor pentru ca aceste locuri să nu se transforme într-un cimitir”, a adăugat responsabilul ONU.
Andrej Mahecic, de la Agenţia pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite, subliniază că civilii au dificultăţi în a găsi un adăpost din cauza ploilor torenţiale şi vijeliilor cauzate de furtuna Ciara şi atrage atenţia că moscheile şi taberele sunt deja pline de refugiaţi.
Biroul pentru Coordonarea Ajutorului Umanitar din cadrul Naţiunilor Unite precizează că a trimis luna aceasta în regiune 230 de camioane încărcate cu alimente, apă şi produse de igienă, destinate refugiaţilor sirieni.
Potrivit celor mai recente estimări, în Turcia trăiesc în prezent 3,6 milioane de refugiaţi sirieni.