Peste 8.000 de locuitori ai judeţului sunt în evidenţele medicale cu diferite afecţiuni oncologice
Violeta Stoica
Cancerul este una dintre bolile care fac ravagii atât la nivel național, cât și la nivel mondial. În România, bolile oncologice sunt pe locul secund la cauza mortalității, în evidențele medicale, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, aflându-se aproape de jumătate de milion de bolnavi.
An de an, însă, la nivel național, se adaugă circa 40.000 de noi pacienți diagnosticați cu diferite tipuri de cancer. Deși tendința națională pe primele nouă luni ale anului 2019 a fost de scădere a cazurilor nou înregistrate, în Prahova, lucrurile au stat exact invers. Conform datelor oficiale, publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, dacă în perioada ianuarie-septembrie 2018, în Prahova erau 1281 de cazuri noi de cancer, în 2019, situația arată îngrijorător. Prahovenii depistați cu afecțiuni oncologice au fost mai mulți în 2019, în aceeași perioadă de referință ajungând la 1346 de persoane.
În evidențele medicilor oncologi, la final de septembrie 2019 erau înregistrați 8110 bolnavi de cancer, conform aceleiași surse.
Pe de altă parte, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Prahova erau la finalul anului trecut 3.698 de bolnavi de cancer care își ridicau tratamentul din farmacii, în circuit închis și în circuit deschis, toți aceștia fiind înscriși în Programul Național de Oncologie.
Nu trebuie să uităm că în spatele fiecărei cifre stau oameni care îndură cu greu tratamentele contra afecțiunilor oncologice, bolnavi care au nevoie de îmbunătățirea calității actului medical, de creștere a accesului la terapii moderne, salvatoare de vieți!
Astăzi este Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului. Impactul pe care îl are cancerul asupra populației României pare să fie în creștere, devenind a doua cauză de deces la nivel național.
Afecțiunile oncologice devin o mare problemă într-un sistem medical neschimbat, în care bolnavii nu au – în mare parte – acces la servicii medicale moderne, tratamentele rezumându-se la chinuitoarele ședințe de chimioterapie.La Ploiești, de exemplu, Secția de Oncologie a Spitalului Municipal Schuller este singura în care se asigură tratament pentru pacienții oncologici. Nu numai din Prahova, ci și din județele limitrofe Buzău și Dâmbovița. Aici, de mai bine de 10 ani se dorește construirea unui laborator de radioterapie cu aparatură pentru tumorile profunde, însă, până acum, nu s-a reușit decât finalizarea procedurii de achiziție de către Primăria Ploiești.
Anul trecut, printr-o asociere cu Primăria Ploiești, Consiliul Județean Prahova a alocat un milion de euro pentru construirea laboratorului de la Spitalul Municipal. Banii au ajuns înapoi la bugetul județului, pentru că municipalitatea ploieșteană nu i-a cheltuit.
Anul acesta, însă, potrivit declarațiilor președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, vor fi alocați din nou bani de la bugetul județului pentru laboratorul de radioterapie al Spitalului Municipal Schuller, aflat în administrarea Consiliului Local Ploiești.
Poate așa se va mișca în sfârșit ceva pentru realizarea acestei investiții așteptată – de-a lungul anilor – de bolnavi pentru a putea beneficia de tratament radioterapeutic mai aproape de casă, nu la clinici sau spitale din Brașov ori din Capitală!
De ce apare cancerul?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai frecvente cauze ale mortalității la bolnavii diagnosticați cu afecțiuni oncologice sunt, la nivel global, cancerul pulmonar, cel colorectal, cel gastric, urmat de cancer hepatic și mamar.
Însă trebuie răspuns, mai întâi, la întrebarea: “Ce este cancerul?”. Potrivit specialiștilor de la INSP, această afecțiune apare atunci “când schimbările într-un grup de celule conduc la creștere anormală, necontrolată și se formează o umflătură numită tumoră, fapt valabil pentru toate cancerele, cu excepția leucemiei (cancerul de sânge). Netratate, tumorile pot crește și pot disemina în țesuturile înconjurătoare normale sau spre alte părți ale corpului prin circuitele sanguine și limfatice, putând afecta sistemele digestiv, nervos și circulator, sau eliberează hormoni care pot altera funcționarea organismului”.
Despre factorii care ar putea conduce la aceste modificări la nivel celular au apărut, de-a lungul anilor, foarte multe opinii. Poluarea, hrana, predispoziția genetică, stilul de viață, alcoolismul și chiar stresul fac parte din lista cauzelor apariției afecțiunilor oncologice.
Într-o analiză făcută de Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Evaluare a stării de sănătate și Centrul Regional de Sănătate Publică Timișoara, se prezintă o serie de posibile cauze de apariție a bolilor oncologice: “Cancerele pot fi determinate de un număr de factori diferiți și, ca multe alte boli, majoritatea cancerelor sunt rezultatul expunerii la anumiți factori cauzali. Este important să avem în vedere că, în timp ce unii factori nu pot fi modificați, aproape o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc comportamentali și alimentari. Factorii de risc modificabili: Alcoolul – dovezile că toate tipurile de băuturi alcoolice sunt o cauză într-un număr de cancere sunt acum mai puternice decât oricând. Alcoolul poate crește riscul pentru șase tipuri de cancer, inclusiv intestinal (colorectal), mamar, oral, faringian și laringian, esofagian, hepatic și gastric. (…) Supraponderalitatea sau obezitatea – excesul de greutate a fost legat de riscul de evoluție în 12 cancere diferite, inclusive cancerele intestinale și pancreatice. În general, cu cât creșterea în greutate este mai mare, mai ales la adulți, cu atât asocierea cu riscul de cancer este mai mare. Dieta și alimentația – experții sugerează că aportul alimentar și nutritiv, în particular o alimentație bogată în carne roșie, carne procesată, alimente sărate și aportul scăzut de fructe și legume au un impact în riscul de cancer, mai ales pentru cancerele colorectal, nazofaringian și gastric. (…) Activitatea fizică – activitatea fizică regulată nu numai că ajută la reducerea excesului de greutate și a riscului de cancer asociat cu acesta, dar poate ajuta și la scăderea riscurilor de evoluție pentru cancerele de colon, mamar și endometrial. (…) Tutunul – consumul de tutun implică cel puțin 80 de substanțe care cauzează cancer (agenți carcinogenici). În prezent, consumul de tutun este responsabil pentru 22% din decesele prin cancer. Radiațiile ionizante – sursele de radiații create de om pot cauza cancer și reprezintă un risc pentru angajați. Acestea includ radon, raze x, raze gamma și alte forme de radiație de energie-înaltă. (…) Expunerea prelungită și neprotejată la radiațiile ultraviolete de la soare, lămpi și paturi de bronzare pot de asemenea duce la melanom și tumori maligne ale pielii. Persoanele cu pielea mai deschisă la culoare, cele cu multe alunițe sau cele care au un istoric familial de melanom sau de cancer de piele non-melanomatos sunt la un risc mai mare. Persoanele cu orice fel de nuanță a pielii se pot îmbolnăvi de cancer tegumentar, chiar și cei cu pielea mai închisă la culoare”.
Tumorile maligne, provocate şi de poluarea aerului
Anul trecut, în cadrul Conferinței Naționale petru Sănătate și Mediu, s-au prezentat inclusiv concluziile Studiului de evaluare a relaţiei dintre starea de sănătate a populaţiei şi poluarea aerului cu benzen, în municipiul Ploieşti si regiunile limitrofe, întocmit de un grup de experți din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, CNMRMC București și DSP Prahova. În cadrul studiului au fost emise și concluzii privind diferite tipuri de îmbolnăviri – printre care se află și cele oncologice, corelate la expunerea la benzen și compuși derivați, în Ploieşti şi zonele limitrofe, în perioada 2014-2016. Conform autorilor studiului, în Ploiești, în anul 2014 au fost înregistrate mai multe tumori bronho-pulmonare decât în ceilalți ani analizați, în timp ce leucemia a avut valori mai mari în Ploiești comparativ cu localitățile Brazi și Blejoi. În zona comunei Blejoi, pe de altă parte, au fost în creștere în perioada analizată tumorile maligne, limfoamele, anemiile aplastice, cu cele mai mari valori în anul 2016 / total populație și la grupa de vârstă 15-64 ani – populație activă. În localitatea Brazi, în 2015, tumorile maligne apărute la persoane cu vârstă peste 65 ani a înregistrat cea mai mare valoare, depaşind valorile pe localități, în judeţul Prahova şi pe țară.
„Se impune extinderea studiilor privind toxicologia de mediu și vulnerabilitatea unor grupuri populaționale pe baza unor markeri biologici de expunere și efecte, pentru protecţia sănătăţii populaţiei şi depistarea bolilor, în faze incipiente sau infraclinice”, arată specialiștii în studiul menționat.