Epidemia de pneumonie provocată de noul coronavirus dă fiori comunității internaționale, care a și început să ia măsuri de prevenire. Specialiștii încă nu au reușit să depisteze sursa microbului, nu cunosc toate căile de transmitere, dar monitorizează cu mare atenție posibilele mutații. În China, unde a și apărut prima infecție, numărul cazurilor crește alarmant, potrivit stiritvr.ro.
În Wuhan, cel mai populat oraș din centrul Chinei, a fost înregistrat deja al treilea deces. Numărul total al bolnavilor a trecut de 200! Numai în ultimele zile au fost înregistrate 139 de cazuri, inclusiv în capitala Beijing.
Coronavirusul depistat luna trecută în Wuhan cauzează o formă agresivă de pneumonie. Nancy Messonnier, imunolog, a declarat: „Coronavirusul face parte din clasa comună a virusurilor care provoacă gripă, dar poate produce şi alte boli ca MERS sau SARS”.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: „Boala se transmite relativ ușor, iar ca să înțelegem, ea se transmite oarecum asemănător cu gripa – secreții respiratorii, contact direct cu persoanele infectate – și produce o formă de pneumonie care la unii dintre pacienți evoluează destul de grav. În ceea ce privește prevenirea, contactul cu persoane suspecte sau cu persoane bolnave trebuie limitat. Orice suspect, să spunem că vine din regiunea respectivă, trebuie identificat, izolat și îngrijit în mod separat. Nu avem probleme, deocamdată, în România”.
Totuși, lumea întreagă este în alertă. În cele mai mari aeroporturi din China au fost introduse deja termoscanerele, dispozitive care depistează imediat dacă o persoană are febră.
Măsuri similare sunt luate și în Statele Unite, în terminalele destinate curselor care vin din Asia, China în mod special. Pe 25 ianuarie, asiaticii sărbătoresc, potrivit zodiacului chinezesc, intrarea în Anul șobolanului de metal. Este perioada vacanțelor, când chinezii din întreaga lume se întorc acasă pentru câteva zile. De aceea, specialiștii se așteaptă ca primele cazuri să apară în Europa la începutul lunii februarie, când se estimează că aceștia se vor întoarce de acasă în țările în care lucrează acum. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra răspândirii noului virus la nivel mondial și a sugerat spitalelor din întreaga lume să se pregătească și pentru acest scenariu.